1.200 til demonstration mod racisme

Demonstranter på gaden i dag mod racisme og fascisme. Foto: Merle Baeré
Demonstranter på gaden i dag mod racisme og fascisme.
Foto: Merle Baeré

I Enghaveparken på Vesterbro er en flok sortklædte unge demonstranter ved at blive større, og flere aldre og farver blander sig. Hurtigt er de over tusinde. I mellem dem blafrer røde faner og regnbueflag. På en åben lastbil med grafittimalede sider råber en af demonstranterne kampråb ud gennem en diktafon, som tilhængerne synger med på.

– From Denmark to Greece, no nazis in the streets, lyder det fra mængden, som refererer til de optøjer det højreekstreme nationalistiske parti, Gyldent Daggry, har forårsaget i Grækenland.

Det er uhyggeligt at man ikke kan føle sig tryg i sin egen by. Men i dag viser vi dem, at det kan betale sig at organisere sig, som vi gør

Demonstrant

Christine Bergen er en af dem, som står på lastbilen. Hun er aktivist i Racismefri By, som er den politiske organisationen bag demonstrationen. Hun er glad for det store fremmøde, som er det største nogensinde. Hun mener, at det er vigtigt i kampen mod racisme og fascisme.

– De ekstreme højrefløjspartier ser desværre ud til at få stor fremgang til det kommende Europa Parlaments valg, og det er selvfølgelig også noget af det, vi protesterer i mod i dag. Derfor er det nødvendigt at skabe nogle brede modsvar mod den trussel, siger hun.

Nazist skabte tumult

De mange demonstranters kampråb, bliver dog hurtigt afbrudt, da de kommer til Enghavevej. En nazist hilser dem velkommen ved at hejle ud af hans vindue fra tredje sal, og hurtigt er der tumult blandt demonstranterne og politiet. Samme episode gentager sig tættere på Sydhavnen på Borbjergsvej.

Og netop den episode er årsagen til, at langt de fleste demonstranter kun ønsker at udtale sig anonymt.

– De [nazisterne red.] kan finde på at opsøge os. Og det er jo helt forkert. Det er jo i virkeligheden det, der er det største problem, fortæller en af de unge demonstranter, som går forrest i demonstrationen.

Også derfor er mange af demonstranterne iført masker eller tørklæder, som er trukket godt op om ansigterne. Alligevel mener den unge demonstrant, at de i dag sender et klart signal.

– Det er uhyggeligt at man ikke kan føle sig tryg i sin egen by. Men i dag viser vi dem, at det kan betale sig at organisere sig, som vi gør, siger hun.

Læs også: Racismefri By: Vi må være mere offensive

Mozarts Plads

Men selvom der blev skabt tumult undervejs i dag, overrasker det ikke Christine Bergen.

– De foregående demonstrationer vi har haft, har også været udsat for chikane af nazisterne. Vi regnede derfor også med, at der ville komme noget i dag, siger hun.

For Christine Bergen, og resten af folkene i Racismefri By, har det været vigtigt, at slutdestinationen for dagens demonstration blev Mozarts Plads i Sydhavnen. Her blev en ung fyr for få dage siden overfaldet. Organisationen mener, at det var nazister, der stod bag.

– Det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at der skal være plads til alle. Og at man ikke skal føle sig truet i sin egen by, siger hun.

Del af en international aktionsdag

Demonstrationen er en del af en international aktionsdag i Europa. Det var den græske organisation KEERFA, der indkaldte til det internationale opråb mod racisme og fascisme. Det gjorde de med Europa Parlamentet til maj i sigte, da der her er flere højrefløjspartier der stiller op, og som i øjeblikket får stor tilslutning rundt om i Europa.

Specielt slemt står det til i netop Grækenland, hvor Gyldent Daggry har fået stor vælgeropbakning indenfor de sidste par år. Det er et parti, som har flere domme i mod sig for racistiske overfald. Og som blandt andet har et svastika lignende symbol på deres flag.

Demonstrationerne i dag har fundet sted i 23 storbyer i Europa. Ud over København og Athen, er de blandt andre blevet afholdt i Paris, Wien og London.

https://www.youtube.com/watch?v=xAowYbBdNDE