Klokken er 04.30.
18-årige Jonas Plesner står ud af sengen. Forude venter en ny dag på gymnasiet, og ca. halvanden time med bus og tog. Kl. 6.47 tager han toget fra Nykøbing til Næstved. 7.50 er han ved sit gymnasie og klar til, at timen starter.
Jonas Plesner bor i Nysted på Lolland, men går i gymnasiet i Næstved. Han har sammenlagt tre timers transporttid til og fra sin uddannelse. En tur han tager dagligt, hvis han da ikke overnatter hos sine venner.
En undersøgelse fra Danske Regioner i 2015 viste, at unge med lang og bøvlet transport har større risiko for at droppe deres uddannelse.
Læs også: Unges idéer skal hjælpe Movia, så færre dropper ud
Så vidt er det dog ikke kommet for Jonas Plesner, der har gået på Næstved Gymnasium siden august.
– Jeg vidste ikke, hvor længe jeg kunne holde det ud, men det fungerer egentlig ret fint indtil videre, siger han.
»Internetforbindelse er vigtigt«
At det indtil videre går godt med Jonas Plesners lange transporttid, er der en særlig grund til. Han medbringer nemlig lektier, høretelefoner og mobiloplader til den halvanden time lange tur hver vej.
– At jeg har noget, jeg kan se eller lytte til, gør, at jeg ikke tænker over, at jeg har så meget transporttid. Jeg plejer ikke at glo ud ad vinduet – jeg plejer at have gang i et eller andet, fortæller han.
Trafikselskabet Movia, hvis kommuner står for de busser, som Jonas Plesner benytter, søger for tiden idéer til, hvordan transporten kan blive rarere og sjovere. For Jonas Plesner er det vigtigt, at hans busser og tog kører til tiden, og at han har internet, så han kan se Netflix eller høre podcasts og musik.
– Hvis jeg ikke havde de muligheder, ville jeg først der kunne mærke, hvor langt der egentlig er hjem, siger Jonas Plesner.
Fritidsinteressen motiverer ham
Jonas Plesner valgte i sommer at flytte fra gymnasiet i Nykøbing til Næstved. Det var en beslutning, han tog med sine forældre, fordi han i forvejen pendlede til Talentskolen i Næstved, hvor han udlever sin interesse for film.
Ved at flytte gymnasie til Næstved slap han for at pendle mellem tre forskellige byer. Desuden har Talentskolen og Næstved Gymnasium et samarbejde, og det er meget vigtigt for ham.
Læs også: Studerendes transporttid koster på den faglige konto
– Jeg vil langt hellere have lang transporttid og kunne gå på to skoler, der fungerer godt sammen. Det vil jeg helt klart vælge frem for noget som helst andet. Selvfølgelig er det ikke ideelt i længden, men lige nu synes jeg, at det er det værd, siger Jonas Plesner.
Ikke alle er lige så heldige
For de mere ressourcestærke unge åbner transport op for flere muligheder i forhold til det, de gerne vil med deres uddannelse. Men for andre unge kan transport være en stor udfordring. Det fortæller forsker i uddannelse og pædagogik og lektor ved Roskilde Universitet, Lene Larsen.
– Vi ser andre grupper af unge, hvor det kan være truende for deres uddannelsesmuligheder, at de skal flytte sig. De er meget knyttet til deres lokalområde. Det er uoverskueligt for dem at skulle rejse, siger Lene Larsen.
Hun fortæller også, at det særligt er en udfordring for de unge, der ikke ved, hvad de gerne vil, fordi de i forvejen mangler motivation til at tage en uddannelse eller har meget at tage sig af derhjemme. Det kan betyde, at de dropper ud af deres uddannelse.
Selvom Jonas Plesner er glad for sin beslutning og mest oplever transporten som et problem, når han har glemt sine høretelefoner, leder han efter en lejlighed i Næstved. Så kan han komme tættere på vennerne og skal ikke pendle tre timer dagligt resten af sin gymnasie- og talentskoletid.