Designstuderende: Studiepraktik udhuler min økonomi

Et praktikophold kan være en dyr investering  Foto: Stock.xchng
Et praktikophold kan være en dyr investering
Foto: Stock.xchng

– Lige meget hvad, ville jeg aldrig kunne leve på min SU, lyder udmeldingen fra 23-årige Frederikke Lund Oreskov, der læser E-design på Københavns Erhvervsakademi (KEA).

Praktik er en indbygget del af uddannelsen til e-designer, men forløbene foregår uden løn. De studerende arbejder fuldtid for praktikstedet i tre måneder, og det presser økonomien, især hvis man som Frederikke Lund Oreskov ikke er økonomisk støtte af forældrene, men plejer at supplere SU’en med et studiejob.

– Jeg er nødt til at arbejde ved siden af SU’en for at betale af på min husleje og mit lån, fortæller hun.

 Job ved siden af

Navisen.dk skriver i dag, at både fagforeningen DJØF og Danske Studerendes Fællesråd anser ulønnede praktikophold for problematiske, netop fordi de fleste studerende er afhængige af en indtægt ved siden af SU’en. Det giver en fordel for de studerende, der kan få støtte hjemmefra.

Frederikke Lund Oreskov er en af dem, der ikke modtager hjælp hjemmefra. Hun er derfor afhængig af at arbejde sideløbende med praktikken.

– Jeg var heldig, at direktøren på mit praktiksted, Go-Card, var sød nok til at lade mig arbejde ved siden af. Det kommer nok ikke til at ske igen for mine fremtidige praktikophold, fortæller hun.

Normalt arbejder hun i en tøjbutik mindst to gange om ugen ved siden af studiet for at få hentet penge ind til sine faste udgifter. Før hun indgik kontrakten med praktikpladsen, blev hun nødt til at melde klart ud.

– Da jeg var til ansættelsessamtale, gjorde jeg klart, at jeg var nødt til at tage tidligt afsted om onsdagen for at gå på arbejde, siger Frederikke Lund Oreskov.

Læs også: Studerende har ulige muligheder for praktik

Stramt budget

Frederikke Lund Oreskov mener ikke, at hun kan få SU’en til at slå til ved at skære i budgettet.

– Jeg har ingen forsikring. Det eneste, jeg kan skære på, er mine byture og på mit TV-abonnement, men lige meget hvad, ville jeg aldrig kunne leve på min SU, erkender hun.

De økonomiske vanskeligheder ved praktikopholdet er kommet bag på hende.

– I starten af mit studie kunne jeg godt få økonomien til at løbe rundt, fortæller hun. Hendes forældre hjælper hende en gang imellem med at finansiere nescafé eller andre dagligvarer, men ellers står hun på egne ben.

 Kontakter til arbejdslivet

På trods af det økonomiske bøvl, ser Frederikke Lund Oreskov praktikken som en vigtig del af uddannelsen.

– Jeg synes, at det er fedt ikke kun at sidde med teori. Det er godt at kunne bruge min studieviden i det virkelige liv, siger hun.

Praktikken har også haft den fordel, at hun har fået en fod ind på arbejdsmarkedet. Faktisk endte den med en fastansættelse hos Go-Card. For Frederikke Lund Oreskov var praktikken altså en direkte vej til et studierelevant job.

Jeg glæder mig til mit næste praktikophold, selvom det lige nu giver det mig sved på panden
Frederikke Lund Oreskov, E-designstuderende på KEA

Tilbage i praktik

Frederikke Lund Oreskovs uddannelse byder på endnu et praktikophold, der starter til sommer. Denne gang regner hun ikke med at kunne have et arbejde ved siden af, og så kan hun være nødt til at sige sin nye stilling hos Go-Card op.

– Jeg glæder mig til mit næste praktikophold, selvom det lige nu giver det mig sved på panden, oplyser hun.