Af Maja Adjoa, Mathias Krøyer Vejrup og Andreah Danielsen
På Fars Legestue på Nørrebro i København sidder Esben Mortensen, der er selvstændig miljøkonsulent, med sin datter, Uma, på ni måneder. Esben Mortensen har valgt at dele de 32 ugers barsel, som man får barselsdagpenge for, med sin kæreste. Han mener, at det er vigtigt, at begge forældre er en stor del af barnets opvækst.
– Det skal ikke kun være morens anliggende at få et barn. Det med at være alene med ens barn er ret fedt. At tage det fulde ansvar og tænke alle 360 grader rundt om barnets dagligdag, og at det ikke kun er: Nu kommer jeg hjem, og så skal vi lege og hygge os. Man lærer hende først rigtigt at kende, når man har været sammen med hende i lang tid alene, siger Esben Mortensen, mens han sidder og betragter sin lille datter.
Det er helt klart attraktivt at komme et sted, hvor der også er andre fædre,
Esben Mortensen, selvstændig miljøkonsulent og far til Uma
Institut for Menneskerettigheder udgav i 2014 en analyse af barsel til fædre. Analysen viste, at danske fædre hænger i selen, når det handler om barsel i forhold til de andre nordiske lande. Fars Legestue er et tilbud til netop fædre på barsel. Med et dagtilbud for børn og forældre inviterer Fars Legestue på en afslappet atmosfære med sundhedsplejersker og pædagogmedhjælpere til rådighed for spørgsmål, sjov og samvær.
Læs også: Forskere om fædre på barsel: Ingen revolution på vej
»Man kan hænge ud med nogle mænd, der er i samme situation som en selv«
Fars Legestue har eksisteret i 18 år og er i dag en statsstøttet organisation med to ansatte, mandlige medhjælpere. Her kan fædre være i samvær med andre færde og få snakket og stillet spørgsmål til hinanden eller medhjælperne. En gang imellem er der også en sundhedsplejerske til stede, som fædrene kan henvende sig til og få svar omkring barnets sundhed og trivsel samt samværet mellem mand og kvinde i det private.
Fars Legestue
- Initiativet er lavet af sundhedsplejerske Hanne Duer
- D. 9/3-16 kunne Fars Legestue holde 18 års fødselsdag
- Fars Legestue finder sted hver mandag kl. 12.30-15.30 I Korsgadehallen (Dansesalen)
- Find mere info på naerheden.kk.dk
Midt på det røde skumgummi gulv i dansesalen sidder 28-årige Esben Mortensen. Det er Esben Mortensens første gang i Fars Legestue. Han hørte om Fars Legestue gennem sin frisør, og han har tænkt sig at gøre brug af muligheden fremover.
– Nu har jeg ikke været i andre legestuer, men det er helt klart attraktivt at komme et sted, hvor der også er andre fædre. Ikke fordi der er noget galt i at være sammen med mødre, men jeg tænker da i hvert fald, at med sådan et sted kan man hænge ud med nogle mænd, der er i samme situation. Jeg har en ven, der også er far, og der kan jeg huske, at det begyndte at blive kedeligt for hans datter sidst i hans barsel. Det blev svært at aktivere hende, og han kom for eksempel ikke i legestuer, fortæller Esben Mortensen.
Læs også: Øremærket barsel kan blive dyrt for private arbejdsgivere
»Jeg ville gerne have mere øremærket barsel«
I Danmark har fædre fjorten dages øremærket barsel. I nabolandet Sverige har fædre tilsvarende 3 måneders øremærket barsel. Selvom Esben Mortensen er selvstændig og fleksibel i forhold til arbejdstider, ville han have taget mere barsel, hvis der var mulighed for det.
– Ja, jeg ville klart gerne have mere øremærket barsel. Men i og med at jeg er selvstændig, har jeg jo også en fleksibilitet, der gør, at jeg også kan være med inde over indkøringen i vuggestue, og jeg kan eksempelvis tage en hel måned, hvor jeg kan hente Uma tidligere fra institution. Men det er der jo andre, der ikke har mulighed for, siger Esben Mortensen.
Intet skema, ingen faste mødetider
– I Fars legestue er der én grundregel: Far skal have lov til ‘at være’. Derfor er der ingen skemalagte aktiviteter eller strikse mødetider. Det er et åbent forum, hvor man kan komme og gå, som man har lyst til, fortæller Michael Vang Haagensen, der er tilknyttet medhjælper på Fars Legestue.
Læs også: Islandske fædre får ti gange så lang barsel som danske
Det er noget som falder i god jord hos den 28-årige far til Uma.
– I forhold til andre lignede initiativer som børnesalmesang, hvor man skal være der på bestemte tidspunkter. Det ville sagtens kunne lade sig gøre, men det er helt klart attraktivt, at jeg kan komme, når det lige passer. Min datter skal for eksempel sove midt i åbningstiden, og så går jeg bare ud og lægger hende, giver hende en flaske og går lidt rundt med hende, siger Esben Mortensen.