70.000 containere slam skal dumpes i Køge Bugt: »Vi skal holde op med at bruge havet som losseplads«

Slam fra Lynetteholm i København skal dumpes i Køge Bugt, hvilket frustrerer politiker i Stevns Kommune.
Foto: Zandra Boye Keller

Snart begynder opførelsen af øen Lynetteholm i København. Et så stort byggeprojekt, at der skal fragtes 2,5 millioner kubikmeter slam væk, hvilket svarer til, hvad der kan være i omkring 70.000 containere. Slammen skal dumpes i Køge Bugt, og det mener spidskandidat fra Radikale Venstre i Stevns, Line Krogh Lay, er meget bekymrende. 

– Vi skal holde op med at bruge havet som losseplads. Køge Bugt har været misbrugt i mange år, både til råstofindvinding og til at smide det ned i som man ikke har brug for andre steder, siger Line Krogh Lay (Rad.).

Læs også: Nyt stenet samarbejde skal øge liv i havet

Ifølge Line Krogh Lay er Køge Bugt udfordret på mange måder, og hun mener, at vi skal stoppe med at påvirke havmiljøet negativt.

– Danmark har et af de dårligste havmiljøer i Europa i de indre farvande, og det er vi nødt til at tage alvorligt. Vi kan ikke bare fortsætte på den her måde, siger Line Krogh Lay (Rad.). 

Kommunerne er ikke blevet hørt
Beslutningen om at dumpe slam i Køge Bugt er truffet uden at høre de berørte kommuner først. Line Krogh Lay (Rad.) er frustreret over, at hendes kommune ikke er blevet hørt.

– Vi føler os jo ikke taget alvorligt, som om vi er mindre vigtige end nogle andre. Vi er ikke blevet spurgt, selvom det faktisk er vores farvand og vores baghave, det bliver dumpet i, siger Line Krogh Lay (Rad.). 

Havmiljøet er under pres

• Havet er truet af landbrug, intensivt fiskeri og forurening 

• Igennem spildevand, vandløb og luften forurener vi havet med menneskeskabte, kemiske stoffer

• I havets organismer kan man finde mange eksempler på for højt indhold af miljøfarlige stoffer. 

• Ingen danske havområder kan opfylde EU’s mål om god miljøtilstand i 2020, grundet iltsving, forurening og bundtrawling. 

• Klimaændringerne forstærker vores ødelæggende adfærd.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Ifølge en VVM-undersøgelse er miljøpåvirkningerne små, og påvirkningen af vandkvaliteten for havområdet er også vurderet som lille. Line Krogh Lay (Rad.) mener dog, at det kan få uforudsete konsekvenser.

Læs også: Uenighed om kæmpebyggeri: Er Lynetteholm løsningen for at sikre Københavns kyster mod vandstigninger?

– Vores havmiljø er ikke dødt, men det har det ikke godt. Det område de vil dumpe det her slam i, det vil slå muslingerne ihjel i flere år. Det kan være svært at gennemskue konsekvenserne af det, siger Line Krogh Lay (Rad.).  

Borgerne har ikke mulighed for at klage

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har afskåret muligheden for klageadgange i forbindelse med anlæg af Lynetteholm. På Folketingets hjemmeside fremgår det, at begrundelsen hviler på, at det ville give risiko for forsinkelser og fordyrelser af projektet.

Den nægtede klageadgang frustrerer Anne Rossel Holt, der bor i Stevns Kommune, og som driver en virksomhed, der laver vandreture i området. 

– Jeg er supervred og frustreret over, at borgerne ikke kan klage over det. Det gør mig skeptisk. Hvis man virkelig gjorde sit arbejde ordentligt, hvorfor skulle man så afskrive helt almindelige klageadgange, siger Anne Rosell Holt.  

Sådan gjorde vi: Skribenten blev inspireret til historien igennem Facebookgruppen ”Det sker på Stevns”. Herefter foretog skribenten telefoninterviews med Line Krogh Lay og Anne Rosell Holt. 

One Response to "70.000 containere slam skal dumpes i Køge Bugt: »Vi skal holde op med at bruge havet som losseplads«"