App lærer dig at håndtere stress som de bedste sportsfolk

Lider du af stress eller underskud? Mediter dig til overskud med Heartmath Foto: Youtube.com
Lider du af stress eller underskud? Mediter dig til overskud med metoden Heartmath. Foto: Youtube.com

Hos Team Danmark bruger flere af deres atleter meditation til at restituere. Den særlige metode, som Team Danmark bruger, er udviklet på det amerikanske Heartmath Institut i Californien, hvor forskere har fundet nøglen til at begrænse stress og få et liv i bedre balance.

Det drejer sig om hjertemeditation. På instituttet har de forsket i hjertets kundskaber siden 1991 og ud fra den forskning udviklet meditationsmetoden. Metoden hedder Heartmath og er en meditationsform, der kombinerer meditation med teknologi.

Det er især den tekniske del, der gør metoden attraktiv for de sportsudøvere, der benytter meditationen til at restituere, fortæller Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Jakob Hansen.

Den tekniske del er en sensor, der sættes på atletens øreflip. Sensoren er så koblet sammen med app’en Inner Balance, som under meditationen måler din hjerterytme.

På den måde kan atleten følge med i, hvordan hjerterytmen balanceres og dermed følge med i, om man reelt er afslappet eller bare tror, at man er afslappet, forklarer han.

– Hvis jeg har en atlet, der har brug for at træne genopladningsstrategier, så sker det typisk gennem meditation. Med Inner Balance-sensoren får de feedback på, hvad der sker inde i kroppen.

Læs også: Team Danmark vil sikre elitesporten teknologisk kapløb

Belinda Donkin, som har introduceret Heartmath-metoden for Team Danmark, er enig i, at feedbacken er det banebrydende ved metoden.

Hun fortæller, at man hele tiden er i stand til at følge kroppens reaktion på meditationen. Hun understreger dog også, at det er vigtigt, at man laver meditationen i 10 minutter 5-7 dage i ugen.

– Det fantastiske er, at det er et slags bio-feedback-system, hvor du kan se, at det, du gør, rent faktisk virker eller ikke virker. App’en guider dig til den rette tilstand, siger hun.

Fakta: Der findes forskellige typer af stress

1. Stress defineret som en tilstand i mennesket – for eksempel anspændthed, irritabilitet, uvished, ængstelse eller ophidselse.

2. Stress defineret som forhold i omgivelserne – for eksempel høje krav, tidspres, trusler, tab eller fare.

3. Stress defineret som relationen mellem forhold i omgivelserne og mennesket. Typisk taler man om, at kravene fra omgivelserne overstiger egne ressourcer.

Kilde: Videnscenter for Arbejdsmiljø

Et hjerte i balance gør dig i stand til at håndtere stress bedre

I Danmark har Belinda Donkin udover at hjælpe Team Danmark også undervist læger, erhvervsfolk og skoleelver i at finde en stabil hjerterytme og dermed få et mindre stresset liv. Metoden er nemlig brugbar for alle, mener hun.

– Når vi har kørt i højt tempo i for lang tid låser kroppen sig fast i et ‘mode’, hvor det bliver den normale tilstand. Så tror kroppen, at det er der, den skal være. Når du slår øjnene op om morgenen, så er hele dit alarmberedskab allerede tændt, og du kommer ikke ned i gear på noget tidspunkt. Det kan meditationen hjælpe dig med, forklarer hun.

Læs også: Meditation i domkirke skal fjerne stress og jag 

Det er dog ikke en mirakelkur, understreger Belinda Donkin.

Hvis Heartmath skal virke, kræver det, at man husker at lave meditationen. Og selvom man husker det, vil du stadigvæk opleve at blive stresset, fastslår hun.

Stress er nemlig helt naturligt, da det fungerer som en af kroppens forsvarsmekanismer.

– Det ville være naivt at tro, at det er en mirakelkur. Men du vil opleve en ændring ret hurtigt. Det oplever jeg med mine klienter bare i løbet af en uges tid. De kommer tilbage og fortæller, at deres reaktionsmønstre ændrer sig. Ting, der før har kunnet stresse eller tænde dem af – de virker pludseligt ligegyldige, siger Belinda Donkin.

Læs også: Eksperter: Derfor er stress godt for os 

Vil du være ligeså skarp som Team Danmarks udøvere, kan du downloade app’en Inner Balance og få styr på din egen hjertebalance.