Benzin-os skader grønthandlerne

I blæst, regn og bilos står grønthandlerens varer langs de københavnske gader. Der findes i dag ingen reelle retningslinjer for, hvordan man skal opbevare grøntsagerne.

Fødevarestyrelsens regler er uigennemsigtige på området: »Vores eneste krav er at grøntsagerne skal opbevares hygiejnisk forsvarligt.« Siger Tommy Friis Hansen fra afdelingen Fødevarer, i Fødevarestyrelsen.

Bekymringen for forbrugernes sundhed er derimod anderledes blandt miljøforskere:

»Man bliver formentligt udsat, ved at spise de grønsager, der ligger ude, og der er forurening på.« Siger Mathias Ketzel, der er seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab Århus Universitet

Fødevarestyrelsen føler sig dog ikke i stand til at skride ind på området: »Problemet er jo, at så lukker du jo halvdelen af København.« Forsætter Tommy Friis Hansen.

Farligere at spise end at indånde

Martin Ketzel siger, at man på Århus Universitet, har lavet dyreforsøg hvor man har ladet dyr spise diesel og brændeovnspartikler. Forsøgene viser, at hvis man giver dem samme dosis brændeovnspartikler i maven som de gives i lungerne, så får dyrene faktisk flere skader, end hvis de spiser den samme mængde. Specielt er det skader, der sætter sig på lever og lunger. Skaderne er af sådan kaliber, at der er øget risiko for kræft. 

Forskningen er dog ikke lavet på mennesker og der er endnu ikke konkrete tal, der viser, hvor mange der bliver syge af at spise grønsager med er brændstofpartikler på. 

Læs også:

Vi får utilstrækkelig information om forurenet luft