Dårligt år for danske film

Danske film har ikke været populære i 2016, og har solgt det laveste antal billetter siden 2009.
Foto: Pixabay

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2016 blev solgt 2,7 millioner biografbilletter til danske film. Det lyder umiddelbart som et højt tal, men det er et fald på 30% i forhold til 2015. Samtidig med det store fald, har tallene ikke set så lave ud siden 2009.

På trods af danske films dårlige år, er det overordnet billetsalg for 2016 egentlig meget godt, og er kun faldet med 6% fra 2015.

– Publikums interesse for at gå i biografen er stadig intakt, og billetsalget for 2016 ligger stadig over gennemsnittet, men årsagen til faldet er, at danske film svigtede i 2016, siger formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen.

Enkelte danske film hitter
Hvis man kigger på de to mest sete film, skulle man ikke tro, at tallene så sådan ud, da de to mest sete film netop er danske. Det drejer sig om ’Flaskepost fra P’ som blev set af 688.000 danskere og ’Klassefesten 3: Dåben’ med et billetsalg på 525.000. Dog er der kun en anden dansk film på top 10 listen over mest sete film, og resten af pladserne er gået til amerikanske film.

Læs også: Voxpop: 3D-bølgen har ramt de danske biografer

Kim Pedersen forklarer, hvorfor han mener, at danske film klarer sig dårligt, og fortæller at der er flere faktorer der påvirker udfaldet.

– For det første er alle de store instruktører flygtet ud af Danmark for at lave film i udlandet, især England og USA. Derudover bliver manuskriptforfatterne tilbudt bedre vilkår for at skrive tv-serier, siger han

Han tilføjer, at filmindustrien den seneste tid har forsøgt at starte en bølge af low-budget film, hvilket ikke stemmer overens med publikums filmønsker.

– Det er et problem, da publikum lige nu vil have de store saftige bøffer, og så prøver man bare at spise dem af med low-budget film, siger Kim Pedersen

Jeg tror ikke på at billetsalget vil stige, det vil nok være på ca. samme niveau som 2016
Kim Pedersen, formand for Danske Biografer

Ikke sikkert 2017 bliver bedre
Danske film er startet godt ud i 2017, hvor ’Dræberne fra Nibe’ ligger på 1. pladsen over mest sete film i januar. Derudover havde film som ’Alle for tre’ og ’Far til fire – på toppen’ præmiere i februar, og de er normalt film, der tiltrækker mange tilskuere til biografsalene. Det er dog ikke en garanti for, at tallene stiger i 2017, mener Kim Pedersen.

– Når jeg ser ud i 2017s fremtid, ser det virkelig sort ud for danske film. Jeg tror ikke på, at billetsalget vil stige, det vil nok være på ca. samme niveau som 2016, siger Kim Pedersen.