Danish Crown i modvind: Slagteri i Ringsted går fri

Virksomheder skal ikke blande sig i den frie forskning, og lige præcis i sådanne situationer er det ekstra vigtigt at armslængdeprincippet overholdes som grundprincip, siger Henrik Kjær, der sidder i arbejdsmarkeds-og erhvervsudvalget i Ringsted Kommune. Foto: Danish Crown

Frygt ikke for din flæskesteg til julemenuen, hvis du bor i Ringsted Kommune. 

Selvom Danish Crown er blevet genstand for en diskussion om såkaldt greenwashing, kommer det altså ikke til at få indflydelse på virksomhedens slagteri i Ringsted. Ordet greenwashing betyder at en virksomhed forsøger at fremstå mere klimavenlig, end den er.

Slagterigiganten Danish Crown er nemlig kommet i heftig modvind, efter at Politiken i samarbejde med Danwatch kunne afsløre at Danish Crown har haft et tæt samarbejde med Aarhus Universitet, i forbindelse med en forskningsrapport, hvor det kortlægges, hvilket klimaaftryk, produktionen af svinekød afgiver.

Danish Crown fik løbende tilsendt udkast til rapporten, som de fik lov at omskrive i samarbejde med forskerne bag rapporten. Danish Crown har stor betydning for Ringsted forklarer én af kommunens politikere.

Der er rigtig mange mennesker, der arbejder på Danish Crown og på slagteriet i Ringsted. Det er en virksomhed, der har kunne opsluge arbejdskraft og samtidig skabe beskæftigelse i kommunen og tiltrække flere indbyggere hertil. Så på den måde spiller Danish Crown en rigtig positiv rolle i Ringsted, siger Henrik Kjær, der sidder i arbejdsmarkeds-og erhvervsudvalget for Enhedslisten i Ringsted Kommune.

Danish Crown har slagterier og fabrikker rundt om i hele Danmark. Et af slagterierne ligger i Ringsted, og huser 1100 medarbejdere, hvilket gør Danish Crown til den største privatejede virksomhed i Ringsted Kommune.

Læs også: Din lokale slagter kan være væk om 20 år

Om Danish Crown:

  • Danish Crown er den største privatejede virksomhed i Ringsted Kommune
  • Danish Crown i Ringsted har 1100 ansatte
  • Der foretages ca. 45.000 slagtninger om ugen hos Danish Crown i Ringsted
    Kilde: Danish Crown

Danish Crown-sag vækker ikke bekymring i Ringsted kommune
Den opsigtsvækkende sag om samarbejdet mellem Danish Crown og Aarhus Universitet giver dog ikke anledning til bekymring om, hvorvidt erhvervslivet i Ringsted Kommune vil blive påvirket. Henrik Kjær forholder sig ganske roligt til situationen.

Jeg kan ikke forestille mig at den aktuelle sag vil få indflydelse på erhvervslivet i Ringsted Kommune. Jeg tror på, at det kan være med til at rejse en lokal debat, som jeg også gerne vil være med til at rejse. Det er vigtigt at virksomheder overholder spillereglerne. På den måde kan man jo få en diskussion om det, som forhåbentlig vil have en forebyggende virkning. Virksomheder skal ikke blande sig i den frie forskning, og lige præcis i sådanne situationer er det ekstra vigtigt at armslængdeprincippet overholdes som grundprincip, siger Henrik Kjær.

Læs også: Danish Crown: Tysk mindsteløn hjælper ikke danske slagteriansatte

Værd at tage op til debat
Heller ikke hos Mark Blach-Ørsten, professor ved Institut for Kommunikation på Roskilde Universitet, giver den aktuelle sag anledning til bekymring. 

Jeg er enig i, at problemstillingen med Danish Crown og Aarhus Universitet sandsynligvis ikke vil have indflydelse på Danish Crown i Ringsted. Det kan være fint for Danish Crown i Ringsted at indgå i en debat, fordi vi lever i en tid hvor grøn omstilling er væsentligt for alle større virksomheder i Danmark. Det gælder ikke kun i hovedkvarterene. Det gælder også for de enkelte virksomheder ude i landet, som for eksempel Danish Crown i Ringsted, siger Mark Blach-Ørsten. 

Mark Blach-Ørsten ser dog gerne, ligesom Henrik Kjær. at der kommer en lokal debat på området, i en tid hvor der er skærpede krav til den grønne omstilling, som ikke blot gør sig gældende på virksomhedernes hovedkontorer, men ligeledes på et lokalt plan. 

Vi har forsøgt at kontakte Danish Crown, men de har ikke ønsket at udtale sig. 

Danish Crown har ca. 8.000 ansatte i Danmark, og i alt 26.641 medarbejdere globalt. Derudover blev der i 2021 til 2022 leveret 13 millioner grise til slagtning. Det fremgår af virksomhedens årsrapport fra 2021/2022.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel stammer fra en nyhedsudsendelse på DR P1 Morgen, hvor journalisten efterfølgende har researchet og forsøgt at bringe en lokal vinkel til emnet, eftersom at Danish Crown driver et slagteri i Ringsted Kommune. Alle kilder er blevet interviewet telefonisk.