Danske tatovører vil reguleres: ”Politikerne gør intet”

Det er ikke alle tatovører, der bruger gummihandsker som disse. Dansk Tatovør Laug vil have styr på branchen.
Det er ikke alle tatovører, der bruger gummihandsker som disse. Dansk Tatovør Laug vil have styr på branchen.
Foto: Wikimedia Commons

Beskidte tatovørlokaler. Sjuskede hjemmetatovører. Østeuropæiske gangstertatovører. Millioner af kroner i unddraget skat.

Det er blot nogle af de ting, som den frivillige sammenslutning af danske tatovører, Dansk Tatovør Laug, vil gøre op med. Og det har de ville i årevis.

– Vi har slet ikke nogen regulering. Selv luderne er mere regulerede end os. Vi har prøvet at råbe politikerne op, lige siden jeg blev formand i 2012, siger Lars Kristensen, formand for Dansk Tatovør Laug, der har 72 medlemmer.

Politikernes hjælp er nødvendig

Dansk Tatovør Laugs forslag

    • Registrering af alle der udfører tatoveringer. Det skal være ulovligt at tatovere, hvis man ikke er registreret.
    • Der skal indføres et kunde-ID kort, som skal udfyldes ved hver tatovering. Skal bl.a. indeholde information om benyttede farver, så man nemmere kan identificere sundhedsskadelige farver.
    • Der skal etableres branchemæssige hygiejnestandarder, og krav til at tatovører har uddannelse indenfor hygiejne og produkter.

Kilde: Dansk Tatovør Laug

I april 2014 mødtes Dansk Tatovør Laug, efter eget initiativ, med embedsmænd fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og afleverede deres forslag til, hvordan branchen kan reguleres. De foreslog blandt andet registrering af alle danske tatovører, et lovpligtigt certifikat og større krav til hygiejne.

Selv luderne er mere regulerede end os.
Lars Kristensen, formand for Dansk Tatovør Laug.

– Vi fik at vide, at forslaget skulle efterses af blandt andet Justitsministeriet, og at de ville have et svar til os i oktober. Da jeg ringede til dem i november var der stadig ikke noget nyt. Siden har vi ikke hørt noget, fortæller Lars Kristensen.

Læs også: Tattoo-fjerner: Tatoveringer udskiftes som bukser

Dansk Tatovør Laug har undersøgt mulighederne for at skabe en mere reguleret branche uden politisk opbakning, men udsigterne ser ikke lyse ud.

– Vi er parate til selv at betale over en million kroner for f.eks. en hygiejnecertificering ved EU. Men hvis ikke politikerne vil hjælpe os med at håndhæve regler for registrering og certificering af tatovører i Danmark, så hjælper det ingenting, siger Lars Kristensen.

”Normalt kæmper brancher for at undgå regulering”

Formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorenzen (SF), undrer sig over, at det er så svært for tatovørerne at få opfyldt deres ønske om en mere reguleret branche.

– Normalt kæmper brancher for at undgå regulering. I dette tilfælde er det omvendt. Det bør man reagere på, siger Karina Lorentzen (SF).

Karina Lorentzen ser mange fordele ved en mere struktureret tatovørbranche med flere regler.

– En tatovering er permanent, og indebærer sundhedsmæssige risici. Lige nu er det en tillidssag at blive tatoveret – man har ingen mulighed for at sikre sig, at tatovøren ved hvad han laver, siger Karina Lorentzen (SF).

Læs også: Dine farvede tatoveringer er giftige

Derfor mener hun også, at det er vigtigt at Dansk Tatovør Laug får den politiske hjælp de skal bruge, for at styr på branchen.

– Jeg vil henvende mig til Justitsministeren, og bede om en redegørelse for, hvilke initiativer man har tænkt sig at tage, ud fra tatovørernes forslag, siger Karina Lorentzen (SF).

Justitsministeriets Presseafdeling har til navisen.dk ikke ønsket at udtale sig om Dansk Tatovør Laugs forslag, fordi forslaget er fremlagt til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.