Danske uddannelser satser på e-sport

Flere danske skoler har e-sport på skoleskemaet. Til næste år åbner endnu en e-sportsuddannelse. Arkivfoto: MorgueFile

For mange er computerspil bare en hobby for de nørdede i privaten. Men sådan er det ikke længere. Nu bliver e-sport også en del af pensum med egne fag på skoleskemaet på flere ungdomsuddannelser. De studerende får med andre ord mulighed for at dyrke e-sport som en del af deres uddannelse.

Det gør eleverne på Vejle Sportscollege. Allesammen med håbet om at kunne gøre e-sporten til en levevej i fremtiden. Lederen for Sportscollege Nikolaj Primdal forklarer.

– Vi tilbyder vores e-sportselever at tage en ungdomsuddannelse på enten HHX, EUD, EUX eller HF. Samtidig kan de dyrke deres sport på allerhøjeste niveau. Vi tilbyder dem topgearet udstyr og professionel coaching. På denne måde kan de forfølge drømmen om at blive professionelle sportsudøvere ligesom vores Team Danmark-elever.

E-sportslinjen har eksisteret i to år og er én ud af 18 sportsgrene på Vejle Sportscollege. Sidste år var der 15 elever på linjen. I år er der godt og vel 100. På nuværende tidspunkt udgør e-sportseleverne altså næsten halvdelen af skolens i alt 230 elever.

E-sport er unikt

Hvad er e-sport?

 • E-sport sammentrækning er ordene elektronisk og sport
 • Sporten er en professionel dyrkelse af computerspil
 • Mange forskellige computerspil dyrkes. For eksempel Counter Strike eller League of Legends

På Vejle Sportscollege er der ikke nogen forskelsbehandling på topatleterne inden for cykling, verdensmesteren i skydning og e-sportsudøverne. Skolen har den samme tilgang til alle idrætsudøverne. Eleverne skal have god vejledning og fysisk træning. Ifølge Nikolaj Primdal er e-sporten alligevel noget helt specielt.

Læs også: Dansk e-sport kan og vil selv 

– Det er noget helt unikt. Man kan godt overføre ligheder imellem de forskellige sportsgrene, hvad angår fysisk træning og kost, men det er en helt anden måde at tænke idræt på. Det er noget helt for sig, fordi de lever meget digitalt. Både i undervisningen og i sportsdyrkelsen.

På KBH SYD HF & VUC har man også fået øjnene op for e-sport. I august oprettede de to klasser, hvor eleverne har en skemafri dag, så de kan dyrke deres interesse som en del af uddannelsen.

Motivation er et buzzword

På KBH SYD uddanner man ikke eleverne til at blive bedre sportsudøvere, men linjerne fungerer som et redskab til at få flere unge i uddannelse.

– Vi arbejder meget med at finde de unges – og de unge voksnes – motivation for at komme igang med en ungdomsuddannelse. Vi arbejder enormt meget med motivation, og det er udgangspunktet for at lave sådan en linje. Vi skal bruge HF på en anderledes måde for at motivere nogle andre mennesker, siger Tille Nielsen, kommunikationsmedarbejder på KBH SYD HF & VUC.

Læs også: E-sport-elev: “Det motiverer mig til at tage en uddannelse” 

Skolen oplever, at det har en god effekt, at eleverne har en alternativ måde at tage en uddannelse på.

– Vi oplever, at dyrkelsen af e-sporten skaber et helt specielt rum for læring og motivation. Eleverne kommer til at kende hinanden på helt andre måder. Vores hypotese er, at sammenholdet fra e-sporten bliver overført til de andre undervisningstimer. Det kan eleverne drage nytte af rent motivationsmæssigt, siger Tille Nielsen.

Læs også: Nyt populært fag hjælper udsatte skolebørn 

Både på Vejle Sportscollege og KBH SYD har målet været at skræddersy uddannelser på en innovativ, visionær og motiverende måde.

Endnu en e-sportsuddannelse er på vej

Skoler med e-sport i Danmark anno 2016

  • Der er 10 efterskoler med e-sportslinjer
  • Der er 2 højskoler med e-sportslinjer
  • KBH SYD HF & VUC har 2 klasser, hvor man kan dyrke e-sport ved siden af
  • Sportscollege i Vejle tilbyder e-sport kombineret med HHX, EUD, EUX eller HF
  • Sommeren 2017 åbner Game College i Grenaa en e-sportslinje kombineret med HHX

Kilde: http://www.esport.dk

På Game College på Campus Djursland i Grenaa ser man også potentiale i at åbne en e-sportsuddannelse. Campusset har allerede 3-årige HTX-uddannelser, hvor eleverne enten kan kombinere med kreativ eller teknisk spiludvikling. Sommeren 2017 åbner de en ny klasse: HHX kombineret med e-sport.

I følge innovationschef på Game College Søren Hoffmann Larsen er det vigtigt at være opmærksom på de tendenser og vaner, som optager de unge. Over de sidste 10 år har eleverne på spiludvikleruddannelserne efterspurgt en e-sportslinje. Eleverne vil ikke kun udvikle spillene – de vil også spille dem og blive dygtigere til dem.

En kombination af det sportslige og det nørdede 

– Vi har stor erfaring med at designe nicheuddannelser, hvor vi kombinerer elevernes interesser med vores ungdomsuddannelser. Vi har blandt andet uddannelser med spiludvikling, og vi har uddannelser med braziliansk fodbold. E-sporten placerer sig fint imellem, hvor man kombinerer den sportslige, konkurrenceprægede teknik med begejstringen for det nørdede, siger Søren Hoffmann Hansen.

Læs også: E-sport er ikke kun for nørder

Ifølge innovationschefen er e-sportsudøverne mere sammenlignelige med sportsfolk end med nørder. De vil vinde, og de vil træne, indtil de kan vinde. Derfor handler det også om at behandle dem som sportsfolk. Eleverne skal lære at være gode team players, gode til at kommunikere, have ordentlig kost, få god søvn og være i god fysisk form for at kunne koncentrere sig.

Ungdomsuddannelserne skal vågne op 

På Game College er man opmærksom på, at mange efterskoler udbyder linjer med e-sport og gaming. Det er en stor bevæggrund for, at skolen åbner deres e-sportsuddannelse til sommer.

– Som gymnasium skal man sove i timen, hvis ikke man tænker, at der må være nogle elever dér, som har behov for at komme et sted hen, når de er færdige med deres efterskoleophold, siger Søren Hoffmann Hansen.