Hvad med en ristet orm som topping på din suppe? Selvom vi i årevis har talt om at spise insekter, er det de færreste danskere, der vil bytte en rød bøf med en gratineret græshoppe.
I en af standene til et stort event mod madspil 9. oktober på Rådhuspladsen i København uddelte Verdensnaturfonden friterede melorme. Det var en gimmick for at skabe opmærksomhed på det store CO2-forbrug ved vores kødproduktion og behovet for at se på alternative fødevarer. Men at tale om, at vi skal spise biller, larver og kakerlakker, gør det svært at få det ind i danskernes kost, siger både en insektforsker og Irmas innovations- og indkøbschef.
– I vores forskning prøver vi at komme væk fra at sige ”tør du virkelig spise den her?”, hvor man så ser en pizza med kæmpestore insekter, der spræller med alle ben til højre og venstre, siger professor Jørgen Eilenberg fra Institut for for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.
I stedet for at se det at spise insekter, som noget man skal overvinde, mener han, at vi skal se det som noget naturligt, der også kan tilføre vores mad kvalitet og smage godt.
Læs også: Kakerlakken kan blive fremtidens sushi
Pulveriseret bille
I butikskæden Irma er der en stor nysgerrighed for nye madtendenser. Irmas indkøbs- innovationschef Martin Hansen er enig i, at der er et behov for at ændre danskernes syn på insekter. Inden da kommer Irma ikke til at satse på insekter.
– Når vi skaber et billede af insekter som noget, der går på gulvet, eller taler om at spise biller eller friterede græshopper med en masse tynde ben, der stikker ud, appellerer vi hele tiden til det værste, vi kan forestille os, siger indkøbs- og innovationschef i Irma Martin Hansen.
Det er en trend vi holder øje med og følger med nysgerrighed, men vi er kun i det meget, meget, meget spæde stadie af det her, og vi har ikke planer om at lancere noget inden for de nærmeste år
Martin Hansen, indkøbs- og innovationschef i Irma
Det billede ødelægger muligheden for at få insekter ind i danskernes kost, og Irma har heller ingen planer om at lancere varer med insekter foreløbig.
I stedet for billedet af insekter med store øjne, skjold og sprællende ben, efterlyser de, at insekter bliver set som en af flere ingredienser i forarbejdede fødevarer. Så vi udnytter insekters høje proteinindhold og gode næringsstoffer ved fx at putte dem ned i en frikadellefars.
Fra dumt kryb til enorm naturressource
Jørgen Eilenberg ser et stort uudnyttet potentiale i insekter som føde og foder i Danmark, men for at det kan indfries, skal der ske et paradigmeskrifte.
– Vi skal vænne os til at betragte insekter som nytteorganismer. For bortset fra sommerfugle, honningbier og nogle få andre arter, synes vi, at de fleste insekter enten er decideret irriterende eller i hvert fald bare er noget dumt kryb, siger han.
Læs også: Knuste edderkopper skal redde menneskeliv
Men det kan godt tage lang tid, og han forventer ikke, at det er noget der sker nu eller inden for de næste fem år, men han understreger, at vi bliver nødt til at ændre vores syn på mad.
– Med det globale bæredygtighedsperspektiv, kan man sige, at der skal gøres noget, og vi skal tænke helt anderledes på mad – tænke i nye former, og ud fra hvad der samlet set belaster jorden mindst at producere, tilføjer han.
Og her er insekter en langt mindre belastning end eksempelvis den kødproduktion, vi har i dag.
”Det meget, meget, meget spæde stadie”
Martin Hansen mener heller ikke, at insekter kommer på hylderne i danske supermarked lige foreløbig. Han efterlyser mere viden på området og en holdningsbearbejdelse, før de danske forbrugere er klar til at putte insektberigede varer i kurvene i deres butikker.
– Det er en trend vi holder øje med og følger med nysgerrighed, men vi er kun i det meget, meget, meget spæde stadie af det her, og vi har ikke planer om at lancere noget inden for de nærmeste år, siger han.
Bortset fra sommerfugle, honningbier og nogle få andre arter, synes vi, at de fleste insekter enten er decideret irriterende eller i hvert fald bare er noget dumt kryb
Jørgen Eilenberg, professor ved Institut for for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet
Der bliver arbejdet på højtryk med at skaffe den viden Martin Hansen efterspørger.
Herhjemme samarbejder universitetsforskere og gourmetkokke for at samle viden og udvikle ideer til, hvordan insekter kan få plads i Danmark. Under navnet Nordic Food Lab arbejder stjernekokke og madspecialister med alternative råvarer og herunder insekter ud fra et fokus på kvalitet og smag.
Stigende interesse og nysgerrighed
FN’s fødevareorganisation, FAO, udgav sidste år en rapport om emnet (”Edible insects – Future prospects for food and feed”), som er downloadet over seks millioner gange. Det gør den til ”en af de mest downloadede rapporter i FAO’s historie”, fortæller Jørgen Eilenberg.