Danskerne vil plukke deres råvarer i naturen

Danskerne supplerer i stigende mad fra supermarkederne med selvplukkede godter fra naturen.  Foto: morgueFile
Danskerne supplerer i stigende mad fra supermarkederne med selvplukkede godter fra naturen.
Foto: morgueFile

Mange danskere bruger, som supplement til supermarkedet, deres omgivelser som spisekammer. Trendforsker Anne Lindholm fra firmaet Firstmove mener, at der er tale om en konsekvens af det skyhøje forbrug, der har styret hverdagen i det seneste årti.

– Der er opstået et behov for naturlighed i samfundet. Vi vil simpelthen tættere på naturen som et opgør med forbrugskulturen, siger hun.

Det er noget med at komme tilbage til rødderne. Mådehold og naturlighed er tilbage.

Anne Lindholm, trendforsker.

– Vi prøver at sorterer det overflødige fra og søger i større grad ud i naturen, hvor varerne er rene og bæredygtige, og det tillader os at føle os som en del af en helhed.

Spørgeskema

Anne Lindholm forklarer, at det særligt er gamle, traditionelle råvarer, som danskerne går efter ude i det grønne. Hun mener, at det er et opgør med de manipulerede madvarer på supermarkedernes hylder, hvor man finder alenlange lister over uoverskuelige tilsætningsstoffer.

– Det er gamle danske krydderurter, især ramsløg, vi går efter, siger hun.

-Det er noget med at komme tilbage til rødderne. Mådehold og naturlighed er tilbage.

Pluk ikke hvad som helst

Det er både i byen og på landet, man går efter de vilde, spiselige urter og planter. Lige nu kan man især finde brændenældeskud, ramsløg, mælkebøtteblade og violer, som kan tages med hjem i køkkenet.

Læs ogsåBrug naturen: 5 spiselige planter, du kan høste nu

Christine Lydia Nellemann, afdelingsleder  for Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering ved Fødevareinstituttet på DTU, minder dog om, at man skal tøjle sin entusiasme, når man er ude med kurven. Der kan nemlig være faldgrupper ved at høste egne urter og planter.

Man kan forveksle de spiselige urter med andre giftige slags, så man skal være helt sikker

Christine Lydia Nellemann, afdelingsleder af Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering ved Fødevareinstituttet på DTU.

– Først og fremmest skal man være opmærksom på de naturlige toksiner, der kan være, hvis man har plukket den forkerte plante. Man kan forveksle de spiselige urter med andre giftige slags, så man skal være helt sikker, siger hun.

Dernæst kommer, at planten kan være forurenet af luftpartikler.

– Alt det, man plukker, skal selvfølgelig vaskes som det første. Tal viser heldigvis, at niveauet af luftforurening falder hurtigt, når man bevæger sig længere væk fra de store veje, siger hun.

Dog skal man også være opmærksom på en anden risiko, som man ikke selv kan opdage uden videre. Forureningen kan nemlig også komme direkte fra jorden, hvis planterne gror på forurenede grunde. Og det er ikke til at se med det blotte øje.

– Man kan gå ind på Miljøstyrelsens hjemmeside og finde et kort, hvor man kan se, hvor de forurenede grunde ligger, forklarer hun.

– Hvis man vil være helt sikker, så kan man jo anlægge et højbed, og gro sine egne urter og planter i ny jord på den måde, slutter hun.