Demonstration: Transpersoner vil ud af psykiatrien

Demonstration på Christiansborg Slotsplads i går, tirsdag d. 21. marts (Foto: Simon Engell Kjøller)

Den kolde forårsluft blafrer i demonstranternes flag, og lyden af klap med vanter på bryder med jævne mellemrum ud foran den lille scene.

Transpolitisk Forum arrangerede i går demonstration på Christiansborg Slotsplads. Her gjorde en række organisationer opmærksom på deres ønsker og krav.

Ifølge demonstrationens Facebook-begivenhed deltog over 500 mennesker med et fælles ønske om, at få transpersoner ud af psykiatrien. Den 1. januar slettede Danmark, som det første land i verden, transkønnethed fra listen over psykiske lidelser. Men det er ikke nok, mener Transpolitisk Forum. På invitationen til begivenheden på Facebook skriver de:

– På trods af dette, bliver transpersoner stadig tvunget til at gennemgå et nedværdigende og umyndiggørende psykiatrisk udredningsforløb, hvor der er dokumenteret brud på op til flere menneskerettigheder.

Læs også: Transkønnet er skeptisk over for Sundhedsstyrelsens nye vejledning

Moeisha Adan fra foreningen Sabaah er glad for at der gøres opmærksom på problemet, men ser stadig grundlæggende problemer. Sabaah arbejder for bedre vilkår for homo- biseksuelle og transkønnede med anden etnisk baggrund end dansk fra Landsforening for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner.

– Uanset hvad du går igennem, og hvor lang din rejse er, så er du er ikke født i den forkerte krop, og du er ikke syg. Det der er sygt, er det, der møder dig i sundhedssystemet, siger Moeisha Aden.

Pres på myndighederne
Med demonstrationen ønsker de deltagende organisationer, som tæller bla. LGBT Ungdom og Amnesty International, at lægge pres på Sundhedsstyrelsen, sundhedsministeren og Folketinget. Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket ved at revidere vejledningen for udredning og behandling af transpersoner. Transpolitisk Forum ønsker, at behandlingen af transpersoner flyttes væk fra psykiatrien.

– Transpersoner skal have adgang til hormoner og operationer uden først at gennemgå en psykiatrisk udredning. Vi ønsker, at Folketinget tager ansvar for at sikre transpersoner en behandling, der afspejler, at det at være transperson ikke længere anses som en psykisk lidelse, skriver de blandt andet i invitationen til gårsdagens demonstration.

Læs også: Danske LGBTIQ’ere får deres egen Facebook

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er enig med Moeisha Aden i, at der sker en stigmatisering. Men modsat LGBT, mener Ellen Trane Nørby, at løsningen findes i at flytte behandlingsmulighederne af transkønnede ud over hele landet, frem for kun på rigshospitalet.

– Det er jo et område, som er præget af, at mange i miljøet gennem en årrække har følt sig stigmatiseret og er blevet mødt uden den værdighed og respekt, der bør kendetegne det danske samfund og borgernes møde med sundhedsvæsnet – uanset hvad man søger hjælp til, siger Sundhedsminister Ellen Trane Nørby til DR.

Hvem af Ellen Trane Nørby eller Moeisha Adan får ret, vides ikke endnu. Og om demonstrationen kommer til at have indflydelse på, om de transkønnet fortsat vil blive opfattet som psykisk syge, er også uvist. LGBT og de transkønnede vil ihvertfald fortsætte med at kæmpe, om det hjælper eller ej, råber de den 21. marts, ud i den friske forårsluft.

Læs også: Flere partier: Transkønnede er ikke psykisk syge