Det kan meget snart blive dyrere at bruge mobilen i Danmark. Hvis EUs nye lovforslag om helt at afskaffe roamingafgifter i EU-landene bliver godkendt, kan det betyde højere telefonregninger for danskerne, mener teleanalytiker John Strand.
Han forklarer, at telefonregningerne vil stige, fordi teleselskaberne kommer til at mangle en stor indtægt, hvis roamingafgifterne bliver afskaffet. Det betyder, at indtægten skal komme et andet sted fra. Derfor vil teleselskaberne hæve prisen på mobiltelefoni.
– Hvis man fjerner de her roaming-indtægter og harmoniserer telepriserne i Europa, så vil nogle af televirksomhederne miste indtægter. Når virksomhederne mister indtægter, så får det konsekvenser. Danmark er et af de lande, der højest sandsynligt vil opleve prisstigninger, siger han.
Læs også: EU vil beskytte dig på internettet
Industriudvalget i Europa-Parlamentet afgjorde i går ved en endelig afstemning om en ny telepakke, at roamingafgifter skal afskaffes i EU-lande. Før forslaget bliver lov, skal det igennem en afstemning i Ministerrådet. Hvis alt går vel, koster det ikke længere ekstra at ringe, skrive SMS eller surfe på nettet i andre EU-lande fra den 15 december 2015.
EU-politikerne prøver at gøre folk glade. De siger noget, som folk bliver glade af, uden at fortælle dem, hvad konsekvenserne er.
EU-lov kan give dårligt mobilinternet
Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien, er også bekymret for fremtidens økonomi hos teleselskaberne, hvis loven bliver vedtaget.
– Det man gør her er, at man laver et regulatorisk indgreb, hvor man så at sige trækker en masse penge ud af branchen. Og spørgsmålet er, hvor pengene så skal komme fra, siger han.
Læs også: EU har stadig magten over børnechecken i Danmark
Han bekymrer sig dog ikke om prisstigninger i Danmark, men om udviklingen af bedre mobilinternet.
– Jeg tror, at det i sidste ende kan gå ud over selskabernes motivation til at investere i infrastrukturen, som Europa også har brug for. I hele Europa er der brug for investeringer i at anlægge mobilnet, få lukket mobilhuller, få udbygget bredbånd og så videre, siger han.
Bliver det lov eller ej?
John Strand er ikke glad for EUs lovforslag, og han mener, at EU-politikerne bruger forslaget som led i det kommende Europa-Parlamentsvalg. Han tror ikke på, at loven bliver vedtaget.
– EU-politikerne prøver at gøre folk glade. De siger noget, som folk bliver glade af, uden at fortælle dem, hvad konsekvenserne er. Det lyder godt i folks ører, og det kommer i forbindelse med valget. Men jeg tror ikke, at det her bliver godkendt i den form, som det har nu, siger han.
Læs også: Valgdeltagelsen vil ikke stige til Europa-Parlamentsvalget
Jakob Willer er ikke enig. Han er sikker på, at teleselskaberne skal forberede sig på den økonomiske udfordring.
– Jeg er sådan set ikke i tvivl om, at det bliver en realitet. Man er så opsat på, at der skal reguleres på det her område, så det forventer jeg. Det skal nok blive en realitet, når der er så bred politisk opbakning, siger han.
Lovforslaget bliver diskuteret i Ministerrådet den 22 til den 25 maj.