Færre teenagere bor med begge forældre

Andelen af teenagere, der bor sammen med begge deres forældre, er faldet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Foto: freedigitalphotos
Andelen af teenagere, der bor sammen med begge deres forældre, er faldet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Foto: freedigitalphotos

I 1980 var andelen af hjemmeboende 16-årige, der boede sammen med begge forældre, 82 procent. I dag er andelen helt nede på 61 procent, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Det betyder, at man hyppigere bliver separeret i dag, end man gjorde i 1980, vurderer seniorforsker på SFI, Mogens Nygaard Christoffersen.

Ifølge ham kan årsagen blandt andet forklares ud fra forældrenes længerevarende ledighed samt økonomisk pres på familierne.

– Dels kan det være, at vi er blevet mere utålmodige og ikke har et større overskud, kombineret med at der er et større pres på familierne. Nu gør boligsituationen det endnu mere økonomisk vanskeligt for familierne, siger han.

Han henviser til, at familier over de sidste år er blevet pressede på grund af stigende arbejdsløshed – og dermed mere pres på privatøkonomien.

Ifølge Mogens Nygaard Christoffersen er der derfor større risiko for separation, hvis for eksempel kvinden i forholdet tjener mere end manden, da det kan betyde, at manden ikke føler, han kan bidrage med noget.

– Jeg går jo ind og undersøger, hvad der sker i familierne året før, de bliver skilt eller flytter fra hinanden. Og der kan man se, at sådan noget som forældrenes længerevarende ledighed, misbrugsproblemer, vold og mentale lidelser spiller en rolle, siger han.

Læs også: Velfærdsstaten giver flere skilsmisser

Regionale forskelle

Undersøgelsen viser dog også, at det område, man bor i, spiller en rolle for frekvensen. I Københavns Kommune bor for eksempel kun hver anden hjemmeboende 16-årig med begge forældre.

Andelen af hjemmeboende 16-årige, der bor med begge forældre:

København: 50,3 procent

Frederiksberg: 49,4 procent

Lolland: 51,9 procent

Morsø: 73,6 procent

Læsø: 72,7 procent

Billund: 72 procent

I Københavns Kommune bor kun hver anden hjemmeboende 16-årig med begge deres forældre. I Morsø Kommune er tallet næsten oppe på 75 procent.

Kilde: Danmarks Statistik

Det betyder, at det i København er ligeså almindeligt at bo med kun den ene forælder, som det er at bo med begge. I Morsø Kommune er det til gengæld næsten tre ud af fire 16-årige hjemmeboende, som bor med begge forældre. Og den fordeling kan Mogens Nygaard Christoffersen nikke genkendende til.

– Det område, man bor i, synes også at spille en rolle. Hvis man bor i metropolområderne, er der større depressionsrisiko, end hvis man ikke gør det, mener han.

Ifølge Mogens Nygaard Christoffersen kan forklaringen til de regionale forskelle findes i, at skilsmisseramte familier oftere må skifte ejeboligen ud med sociale boligbyggerier, hvilket ofte findes i de større byer.

– De flytter givetvis ind til et sted, hvor der er et socialt boligbyggeri, hvor de kan få en lejlighed. De har måske ikke råd til at blive boende i det hus, de har købt, nogle af dem. Og derfor er de nødt til at bo i lejebolig, fastslår han.