Forening: Sommertid som valgkampstema

Protestforening vil have sommertidens fremtid på dagsordenen til valget til Europa-Parlamentet i 2014.
Protestforening vil have sommertidens fremtid på dagsordenen til valget til Europa-Parlamentet i 2014.

Der er måske lys forude for de mange, der i disse dage får deres søvn forstyrret, fordi vi i weekenden gik over til sommertid.
I 2014 skal der stemmes til Europa-Parlamentet, og det kan nemt blive til en kamp om, hvorvidt sommertid skal afskaffes eller ej. I hvert fald vil Landsforeningen mod Sommertid gøre sit til, at sommertid bliver et brandvarmt emne i valgkampen, efter det danske Europa-Parlamentsmedlem Jens Rohde (V) har droppet sin kamp mod sommertiden. Det har han, fordi EU-Kommissionen for nylig har tilkendegivet, at den ingen planer har om at vinke farvel til den omstridte sommertid lige nu.

– En ting er, at kommissionen har sagt, at man ikke vil se på det nu og her, men næste år er der jo valg til Europa-Parlamentet. Her har jeg faktisk tænkt på, at vi skulle prøve på at få det med som et tema i den kommende valgkamp, siger Jørgen Bak, der er formand for Landsforeningen mod Sommertid.

Men allerede inden valget til Europa-Parlamentet har foreningen, der har eksisteret siden år 2000, planer om at markere sin modstand mod sommertiden.

– I Tyskland afholdt man i weekenden en demonstration mod sommertid i Duisburg. Så jeg tænkte på at lave en form for synlig aktivitet i efteråret, f.eks. den sidste lørdag i oktober, når vi skal skifte tilbage til normaltid. Det kunne være i København på Rådhuspladsen og så mødes inde omkring Jens Olsens verdensur, der jo ikke kan tåle at komme i nærheden af sommertid. Det går altid i dansk normaltid, fortæller Jørgen Bak.

Jens Rohde opgiver kampen mod sommertid

Modsat foreningen så indstiller Jens Rohde (V) foreløbig den kamp mod EU’s sommertidsdirektiv, han selv indledte i oktober, da vi satte urene tilbage til normaltid. I et svar på et spørgsmål stillet af Jens Rohde selv har EU-Kommissionen for nylig afvist at pille ved sommertiden.

– Det er ikke en kardinalsag for mig, og jeg har ingen magtmidler. Og når jeg ikke har det, så gider jeg ikke bruge tid på det, fastslår Jens Rohde.

Læs mere: Jens Rohde: Afskaf sommertid

I svaret til Jens Rohde medgiver kommissionen, at ”energibesparelserne (ved at stille på urene, red.) er få i forhold til det samlede forbrug”, men at den fortsat finder sommertidsbestemmelsen ”hensigtsmæssig”. Tidligere undersøgelser viser således ifølge EU-Kommissionen, at der ikke er nogle væsentlige, negative konsekvenser ved sommertiden, og at det ikke har medført problemer for de lande, der har indført det.

EU-Kommissionen har ikke noget centralt argument. Den spiller bare violin
Jens Rohde, Europa-Parlamentsmedlem, Venstre

Få argumenter for at bevare sommertid

Jens Rohde har dog stadig svært ved at forstå begrundelserne for at bevare det årligt tilbagevendende ur-pilleri.

– EU-Kommissionen har ikke noget centralt argument. Den spiller bare violin. Den har ikke noget argument for at bevare sommertiden, men den ønsker bare ikke at røre ved den, siger han.

Læs mere: Effekten af sommertid hører fortiden til

Står det til Jørgen Bak, så kan Jens Rohde godt forberede sig på at genoptage sin modstand mod sommertiden.

– Vi vil hele tiden presse på med at stille spørgsmål til dem, der kandiderer til valget, for at få dem til at forholde sig til det, lover han.

Ifølge videnskab.dk har argumenterne mod sommertidsordningen hobet sig op. En undersøgelse fra DONG Energy har tidligere vist, at der ikke er væsentlige besparelser at hente på el-regningen. Derudover er sommertiden anklaget for at have flere liv på samvittigheden, fordi den ødelægger dyrs døgnrytme og er en medvirkende årsag til selvmord og hjertestop hos mennesker.