Motion kan have en direkte positiv effekt på din hukommelse ved at hindre, at hjernen skrumper. Det viser en ny undersøgelse fra University of Edinburgh i Skotland. Forskerne havde i en periode tre år fulgt 600 ældre på minimum 70 år. Dem der havde dyrket regelmæssig motion, havde langt sundere hjerner.
“Noget af det bedste man kan gøre for at nedsætte den aldersrelaterede nedgang i hjernens funktion, det er bestemt at være fysisk aktiv,” fortæller professor Jens Bo Nielsen, der forsker i idræt og hjernefunktioner på Københavns Universitet.
Hjernen og hukommelsen skrumper
Ifølge forskerne i undersøgelsen gør motionen, at hjernens såkaldte hvide masse ikke bliver mindre eller bliver skadet. Den hvide masse i hjernen er det, man kan kalde hjernens telefonlinjer. Det gør, at de forskellige dele i hjernen kan snakke sammen.
Hos de deltagere i undersøgelsen, der ikke dyrkede regelmæssig motion, var den hvide masse blevet væsentlig mindre, og var i højere grad blevet skadet. Det kan i sidste ende give dårligere hukommelse.
Jens Bo Nielsen kender til lignende forskning. Han beretter, at der er forskning på feltet, der peger på, at motion “kan modvirke den nedgang i hjernens funktion der ses ved for eksempel Alzheimerssygdomen".
Godt for hukommelsen på mange måder
Ifølge Jens Bo Nielsen har motionen ikke kun forebyggende effekt. Under motion bliver der frigivet stoffer i hjernen, der hjælper en til at huske bedre. Han forklarer, at stofferne gør, at information, “der lige er kommet ind i hjernen, bliver lagt mere sikkert ned i hukommelsen”.
Suduko hjælper ikke
Den skotske undersøgelse viste også, at man lige så godt kan pakke Suduko og kryds og tværs sammen. De fandt nemlig ingen sammenhæng mellem stimulering af hjernen og bevarelse af den hvide masse.
“Det eneste, vi kan sige, er, at vi ikke fandt nogen fordel i vores undersøgelse,” udtaler Dr. Alan J. Gow, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til New York Times.
Heller ikke Jens Bo Nielsen mener, at der er stor sammenhæng mellem træning af hjernen og hukommelse.
“Der er meget lidt evidens for, at fx løsning af kryds og tværs og Suduko eller at spille computerspil og sådan noget skulle have nogen større effekt”, siger Jens Bo Nielsen.
Læs også: