Du kan stadig bruge penge fra 1945

Danske penge. Foto: Pixabay.

Har du en Bertel Thorvaldsen-5-kroneseddel fra 1952 liggende? Eller måske en H.C. Ørsted-100-kroneseddel fra 1962? Hvis du har, kan du stadig få penge for dem. I Danmark er alle pengesedler der er udstedt efter 1945, stadig anvendelige. Det skriver Nationalbanken på deres hjemmeside, og bekræftes at bankens presseafdeling.
Der er i Danmark blevet udstedt nye pengeseddelsserier fem gange siden 1945. Første gang umiddelbart efter befrielsen i 1945, og efterfølgende i 1952, 1972, 1997 og senest i 2009 hvor de pengesedler, vi kender i dag, blev udstedt.

Den går ikke i Brugsen
Det fremgår dog af Nationalbankens hjemmeside, at det er op til butikkerne, om de vil tage imod ældre sedler. Hos Coop-koncernen, der tæller butikskæderne Super Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, tager man ikke i mod hvad som helst.

– Hvis vores medarbejdere fik en gammel 5-kroneseddel i betaling, ville de ikke vide, hvad de skulle gøre med den, siger Jens Juul Nielsen Informationsdirektør i Coop.

Hvis man vil betale med en gammel Karen Blixen-halvtredser, er der derimod intet betalingsproblem i Coops butikker.

– Vi tager imod alle penge der stadig er i omløb, tilføjer direktøren. Det vil altså sige, at det er muligt at betale med alt fra tusindkroneseddel til halvtredsøre, uanset hvornår pengene er udstedt.

Hvis man har sedler liggende, som ikke længere er i omløb, anbefaler Coop, at man går i banken og får dem byttet til nye sedler.

Læs også: Reportage: Med 8.E til Pengeuge

Gamle sedler kan være mange penge værd
Udover sine egentlige pengeværdi, kan gamle sedler være endnu mere værd for samlere. Ifølge Formanden for Dansk Numismatisk Forening, kan man tjene gode penge på sine gamle penge.

– Hvis eksempelvis en femkroneseddel er velbevaret, kan den sælges for mere end dens oprindelige værdi, siger formanden Preben Nielsen.

En femkroneseddels værdi var i 1945, hvad der svarer til 110 kr. den dag i dag.
Preben Nielsen understreger dog, at selv det mindste fold på en seddel kan have afgørende indflydelse på en seddels værdi. Hvis en femkroneseddel ikke er velbevaret, falder samlerværdien fra over 110 kr. til 10-15 kr., og den vil falde i interesse hos samlere. Hvis seddelen ikke er velbevaret, anbefaler Preben Nielsen derfor at få sedlerne byttet i banken til pengeværdien.

Læs også: Visa gør betaling med solbriller muligt