Regeringen vil bekæmpe alzheimers

Foto: Sophie Hrefna Palm Boye
I statministerens åbningstale bliver der lagt op til at bruge penge på behandling af alzheimers og demens.
Foto: Sophie  Boye

– I dag lider omkring 90.000 mennesker af alzheimers eller andre demens-sygdomme. I fremtiden vil det være endnu flere, siger statsministeren i sin åbningstale.

Helle Thorning-Schmidt (S) vil afsætte 100 millioner kroner til de mange danskere, der i dag lider af alzheimers og lignende sygdomme. Det fortalte statsministeren i dag i sin åbningstale i Folketinget, hvor der især blev lagt vægt på uddannelse, sundhed og en grøn fremtid.

– Et godt initiativ, men ikke nok, mener Nis Peter Nissen, der er formand for Alzheimerforeningen, der uddyber:

– I løbet af få år vil dobbelt så mange være ramt af demens og i Danmark er penge ikke nok. Vi har brug for en koordineret indsats.

Læs også: Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

Formanden forklarer, at i andre lande er der mere fokus på alzheimers, hvilket Danmark kunne tage ved lære af.

Det er enormt positivt, at statsministeren har fokus på det samfundsproblem, alzheimers og demens er i gang med at blive.
Nis Peter Nissen – Alzheimerforeningen

– Det kræver viden om demens at pleje mennesker med forskellige behov. Derfor skal medarbejderne uddannes bedre i at give netop den omsorg, som den enkelte behøver, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Hun mener, at hele den gren af sygdomme er underlagt tabu, og folk ved ikke, hvordan man skal reagere, når en bekendt bliver ramt.

Alzheimers på programmet

– Det er første gang, at en statsminister diskuterer alzheimers og demens i en åbningstale, mener Nis Peter Nissen, der udtrykker stor glæde ved løftet om 100 mio. kr., men forholder sig skeptisk.

– Regeringen er klar over, at det er en stor udfordring, anerkender formanden for Alzheimerforeningen.

Han  føler, at det var på tide, at der bliver taget politisk initiativ efter flere måneder med historier om syge personer, der ikke modtager korrekt behandling. Alzheimerforeningen har i et åbent brev til alle medlemmer af Folketinget lagt fokus på den dårlige behandling mange syge i Danmark får.

Læs også: Folketingsmedlemmer skal stoppe omsorgssvigt

Det er dog vigtigt, at man stadig ser personer med alzheimers eller demens som virkelige personer.

– Vi skal se mennesket bag sygdommen. Vi skal tale mere åbent om de problemer, der kommer, understreger statsministeren.

Alzheimers har længe fyldt meget i dagsordenen. Nobelprisen i medicin blev igår givet til 3 hjerneforskere, der bl.a. har haft fokus på alzheimers under deres forsøg på at kortlægge menneskehjernen.