Påsken har en happy ending

Påsken er over os. 
Foto: Wikimedia Commons

Øllene er stærkere. Vejret er bedre. Friskgrillet lam fylder næseborene. Påsken er over os, og her kommer en påmindelse om hvorfor. Vi skal nemlig fejre påsken, og ikke engang Jesus’ død kan dæmpe festlighederne. Tværtimod, lyder det fra Poul Joachim Stender, sognepræst i Kirke Saaby Sogn på Midtsjælland.

Selvom døden fylder en del i de kristne påskefortællinger, er det ikke hovedsagen. Tværtimod handler påsken om liv og fest, forklarer Poul Joachim Stender:

– Påsken har en happy ending forstået på den måde, at torsdag spiser Jesus med sine disciple for sidste gang, inden han bliver forrådt af Judas. Fredag går med korsfæstelse, tortur og død. Lørdag ligger han død i graven. Og søndag morgen genopstår han fra de døde.

Læs også: Alternativt, autentisk og billigt: Her skal du rejse hen i påsken

Hvornår falder påsken?

Skærtorsdag: Torsdag d. 2. april
Langfredag: Fredag d. 3. april
Påskedag: søndag d. 5. april
2. Påskedag: Mandag d. 6. april

Kilde: ugenr.dk

Præsten mener derfor ikke, at påsken er meget anderledes end julen:

– Det minder om julen. Den handler nemlig også om smerte. Det gør jo ondt at føde et barn, men det ender jo godt. På samme måde er påsken forbundet med smerte, men ender godt. Påsken er også ligesom livet. Livet er både fyldt med smerte og fyldt med glæde.

Påskens festligheder

Derfor forsøger præsten også selv at holde fokus på det festlige. Det gør han blandt andet ved at invitere på lækker mad, god vin og ved at turnere sit sogn rundt:

– Langfredag er egentlig ikke en tung dag. Der kører jeg nemlig rundt i en lastbil med et gospelband og holder minigudstjenester. Det gør jeg for at understrege, at langfredag, selvom det er en hård dag, også er en god dag. På engelsk hedder den jo Good Friday, altså, den gode fredag.

Læs også: Sådan sparer du penge på påskefrokosten

Påskefesten når sit højeste søndag morgen, hvor man fejrer, at Jesus vendte tilbage fra de døde:

– Til min gudstjeneste påskemorgen springer champagnepropperne, og der skåles for opstandelsen, lyder det fra Poul Joachim Stender.

Andre måder at fejre påsken på

Har du ikke nok i stærke øl og lam, kan du her få et indblik i fem påsketraditioner, der dyrkes i andre lande. Klik på punkterne på verdenskortet for at se de forskellige traditioner: