Ekspert: DF-forslag bryder med kristne værdier og idealer

Dansk Folkeparti ønsker at hammeren skal falde endnu hårdere overfor mordere. Foto: Pixabay
Dansk Folkeparti ønsker at hammeren skal falde endnu hårdere overfor mordere.
Foto: Pixabay

Hvis Dansk Folkepartis forslag omkring livstidsdomme rent faktisk skal betyde, at fanger skal tilbringe hele deres liv i fængsel, åbnes der ikke mulighed for udvikling, forbedring, fortrydelse – eller for tilgivelse. Det kommer bag på juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet.

– Jeg troede egentlig, at DF byggede på de kristne værdier og idealer, siger Eva Smith.

Det handler om retfærdighed, har Peter Kofod, retsordfører for DF, fortalt til Danmarks Radio. Forslaget bliver fremsat til lovforslag i Folketinget senere på året.

I dag betyder fængsel på livstid ikke, at den dømte skal sidde indespærret resten af livet, maksimum 17 år bag tremmer, hvis ansøgningen om prøveløsladelsen bliver afslået. I dag kan man i praksis efter at have afsonet et vist antal år få prøveløsladelse. Nærmere bestemt skal man have afsonet 12 år af en livstidsdom, inden dømte kan søge om prøveløsladelse hos Kriminalforsorgen.

Eva Smith rejser skarp kritik af DF’s forslag eftersom de fanger, der bliver prøveløsladt i dag, allerede har været igennem en del undersøgelser.

– Allerede i dag bliver ingen løsladt medmindre det vurderes, at personen ikke længere udgør en fare. Mig bekendt er der ingen eksempler på, at denne vurdering har været forkert og en livstidsfange har udført farlig kriminalitet efter løsladelsen, siger Eva Smith.

I USA indførte den tidligere præsident Bill Clinton tilbage i 1990’erne den omdiskuterede ”three-strikes-and-you’re-out” lov, der gik ud på, at hvis en person begik en forbrydelse af en vis karakter op til flere gange, resulterede det i en livstidsdom efter tredje brud med straffeloven.

– Dertil kommer, at det kan give bagslag for DF. Når jeg tror, at dette kan ske, skyldes det erfaringer fra USA. Her har man i Californien en regel om, at hvis nogen begår tre forbrydelser idømmes de automatisk livstid. Der er adskillige eksempler på, at nævningerne har frikendt i det 3. forhold, fordi de synes, at straffen er for streng, fortæller professoren.

Læs også: Dagens fødselar: 35 ting du ikke vidste om Messerschmidt

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, opfordrede tilbage i 1998 til, at Danmark skulle tage ved lære af den amerikanske lovgivning og indføre en regel om, at 3. overtrædelse af straffeloven skal give fængselsstraf på livstid. Dernæst så den daværende formand også gerne, at reglerne omkring prøveløsladelse blev strammet. Dermed er lovforslaget fra DF anno 2016 altså ikke en nyopfunden dagsordenen.  

Colette Brix, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, i dag opstillet folketingskandidat fra Venstre, mener ikke, at Venstre vil stemme ja til forslaget, når det senere på året bliver fremsat til forslag i Folketinget.

– Det må afhænge af forbrydelsens art, taler vi nu om en person, der har slået en hel masse mennesker ihjel, så kan vi tale om livstidsfængsel, siger Colette Brix.