Eksperter er uenige om kønskvoter


Er kvindekvoter vejen mod større lighed? Billede: Sofie Olsen Relsted

Kun lidt over en fjerdedel af alle lederposter i Danmark er besat af kvinder. Men om kønskvoter kan løse problemet, er eksperterne uenige om.

– Holdningen til kvotering er speciel for Danmark. Det er et af de få lande i verden, hvor man ikke kan tale om kvotering, siger Drude Dahlerup.

Hun er professor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på RUC, og har forsket i global kvinderepræsentation, valg- og kvoteringssystemer samt køn og politik,. Desuden arbejder hun som international rådgiver for FN.

Læs også: Verdensmestre i ligestilling: Hvorfor holder vi kampdag?

Danskernes bekymring beror på en idé om, at vi allerede har opnået ligestilling, og at vi grundlæggende lever i et meritokrati, mener hun. Mange danskere frygter, at kvindekvoter vil favorisere kvinder og gå ud over kvalificerede mænd.

– Så bliver diskussionen bare krummede tæer og ’er det ikke synd for mænd?’ og ’er kvinder overhovedet kvalificerede?’, siger Drude Dahlerup.

– Jeg mener, at uligheden i høj grad beror på strukturelle barrierer. Ting, som for eksempel gamle normer. Indlagt ulighed, for eksempel på universiteterne, gør at uligheden nærmest er usynlig. Hvis der er nogle strukturelle barrierer, så er kvotering jo en kompensation for dette, siger hun.

En fransk undersøgelse fra 2010 viser da også, at bekymringen omkring kvindekvoter er uberettiget – kvinder klarer sig lige så godt som mænd, på trods af at have fået deres arbejde i kraft af kvotering.

Statistisk set hyrer mænd primært andre mænd. Det skyldes at mænd kender, regner med og har tillid til andre mænd i højere grad, end de har til kvinder, mener Dorte Cohr Lützen, som har gennemført flere projekter om køn og ledelser på Aalborg-, Aarhus- og Københavns Universiteter, og som tidligere har været ansat som ligestillingskonsulent i flere virksomheder, heriblandt Arbejdsformidlingen.

– Ofte gør man ikke noget ved det, og så reproducerer man bare nogle tidligere mønstre. Mænd hyrer andre mænd, fordi de ikke kender andre. Det er jo ikke fordi de er onde, siger Dorte Cohr Lützen.

Alligevel mener hun, at vejen til øget ligestilling bliver nødt til at gå udenom kvoter.

– Vi har brug for handlinger. Der er for meget snak og for lidt handling, siger Dorte Cohr Lützen.

– Når virksomheder, især topchefer og dem, der sidder på magten, gør noget for at finde nogle gode kandidater blandt kvinderne, så virker det. Hvis man gør noget aktivt for det, så sker der noget.

Læs også: Kampdag: Flere kvinder skal have værktøj i hånden

Dorte Cohr Lützen mener, at det ville gavne kvinder, hvis rekrutteringsprocedurerne var mindre tilfælde og mere grundige.

– Man skal udvælge kvinder, man synes er gode, og arbejde for at de skal blive til noget, understøtte dem undervejs. Så er jeg helt sikker på, at ligestillingsproblemet i danske topstillinger ville rykke, siger hun.

Sådan gjorde vi:  Journalisten søgte på KVINFOs ekspertdatabase efter kvinder, der vidste noget om kønskvotering og ligestilling. Begge eksperter er interviewet via telefonen.