Unge til demo: Der kan ikke spares mere

12180218_10208306406964764_251789730_n
Studerende fra alle slags uddannelser var torsdag samlet på Rådhuspladsen i København. Foto: Alexander Leicht Rygaard

– Stop besparelsen, Esben Lunde Larsen, lyder det taktfast ud over Rådhuspladsen.

Tusinder af studerende og andre er mødt op til demonstration i hjertet af København torsdag eftermiddag. Budskabet fra mængden er, at det vil gå voldsomt ud over hele uddannelsessystemet, hvis uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen og resten af Venstre-regeringens planlagte besparelser på landets uddannelser går igennem.

Det er UddannelsesAlliancen, som er en sammenslutning af en række organisationer inden for uddannelsessektoren, der står bag demonstration mod de nedskæringer på 8,7 milliarder kroner, som regeringen har varslet.

Både fest og alvor på Rådhuspladsen

“Er det en fugl? Nej, det Emil Stabil”, lyder det fra et par højtalere, kort tid inden, demonstrationen startede klokken 16. Pop-hittet satte omgående gang i stemningen.

Nogle sang med, mens andre tog en tår af den Tuborg, som de havde i hånden. Samtidig spredte duften af hash sig blandt folkemængden. Men da demonstrationen først rigtigt startede, så blev feststemningen afløst af mere seriøse opråb fra forsamlingen.

Mål med demonstrationen

– Stop milliardnedskæringer på uddannelse
– Hæv kvaliteten
– Invester i fremtidenUddannelsesAlliance skriver yderligere på Facebook, at:
– Venstre har foreslået at skære 8,7 mia. på vores uddannelser. Milliardnedskæringerne vil betyde store kvalitetsforringelser i hele uddannelsessystemet, institutionslukninger og fyringsrunder blandt undervisere. Politikerne burde have højere ambitioner for kvaliteten i vores uddannelser end det.
Kilde: Facebook

Man vil skære i fremtiden

I udkanten af Rådhuspladsen står en gruppe piger med hver deres øl i hånden og synger med på slagsangene. De går i 1.g på HF-uddannelsen Efterslænget i København. De er bange for, at nedskæringerne kommer til at gå ud over dem. De er alle enige om, at det er forkert at skære på uddannelse, da det er fremtiden, man skærer i. Hvor man i stedet kunne spare fra, ved pigerne ikke helt.

– Måske i ældreplejen, siger en af dem og griner højt.

Midt under demonstrationen ankommer en gruppe unge mænd til Rådhuspladsen med bannere og romerlys i hånden. Deres slagsang overdøver hurtigt HF-pigernes lyse stemmer. Et øjeblik opstår der en smule uro blandt demonstranterne, men hurtigt bliver romerlysene slukket, og den mere hyggelige stemning vender tilbage.

Erhvervsskoleelev: De har allerede fyret lærere

Folk til demonstrationen kommer fra mange forskellige typer af uddannelser, som alle vil blive berørt af regeringens besparelser.

Læs også: KL-formand: Straf uddannelser, der ikke samarbejder med erhvervslivet

Victor Kamp Martens, som er i gang med at uddanne sig til snedker, er en af de fremmødte. Han siger, at der allerede er blevet fyret lærere på erhvervskolerne, og han er bange for, at de nye besparelser kan føre til endnu flere fyringer.

– Der er i forvejen ikke særlig mange af dem, så der skal ihvertfald ikke komme færre lærere, siger han.

Derfor er Victor Kamp Martens også bange for, at de nye besparelser kan komme til at gå udover hans uddannelse.

Studerende kan allerede mærke manglen på penge

Heller ikke på Københavns Universitet er der ikke plads til at spare flere penge. Det siger Pernille Joost, der studerer sprogpsykologi. Hun kan allerede nu mærke, at der mangler penge på hendes uddannelse.

– Engang røg pæren i en overhead. Da underviseren ville gå ned for at få det fixet, så fik hun at vide, at der var et forbud mod at skifte noget som helst. Ikke en gang en pære, fortæller hun.

Læs også: Tiden efter uddannelsen kan vise sig dyr

Afvisningen skyldtes, at der er et udgiftsstop på Pernille Joosts uddannelse, og hun understreger, at hun derfor er bange for, hvad der sker, hvis Venstre-regeringen skærer yderligere i uddannelsen.

Hvor mange bekymrede studerende, der var mødt op på Rådhuspladsen, har politiet på stedet endnu ikke overblik over. På Facebook-begivenheden for demonstrationen står over 16.000 dog som deltagene.

One Response to "Unge til demo: Der kan ikke spares mere"