Facebook-grupper for clairvoyance tiltrækker psykisk sårbare

Tarotkort
Der findes flere facebookgrupper, hvor medlemmer søger clairvoyant rådgivning for at behandle psykiske sygdomme. Photo: Pixabay

Tilbud om fjernhealing, videoer med tarotkorttræking og meget idylliske billeder af strande og solnedgange.

Sådan ser feedet ud i Facebook-gruppen ‘Clairvoyant Brevkassen’, hvor lidt mere end 6.000 medlemmer søger clairvoyant rådgivning.

Marianne Zetenna Gaarslev er administrator i gruppen og selv clairvoyant. Hun oplever dagligt på Facebook og i clairvoyant-virksomhed at blive kontaktet af personer med psykiske lidelser.

– Det er en lang række forskellige psykiske lidelser. Det er alt fra stress til angst, længerevarende psykoser og skizofreni, siger Marianne Zetenna Gaarslev.

Læs også: Naturen gør os sundere og gladere – det skal stressede unge have glæde af

Marianne Zetenna Gaarslev rådgiver altså også klienter med psykiske lidelser. Selv tror hun, at den bedste måde at hjælpe dem på er ved at lytte til dem og skabe et trygt rum. Der kan dog være tilfælde, hvor klienterne er for syge til, at hun kan tilbyde sin hjælp.

– Jeg har også mødt klienter i en tilstand, hvor jeg siger, at det kan jeg simpelthen ikke hjælpe med, siger hun.

Clairvoyanten fortæller, at hun oplever, at mange af hendes klienter føler sig udbrændt af at være i det psykiatriske system.

– Mine klienter er udmattede. De står nærmest på kanten og siger: ‘Jeg har talt med ti psykiatere, Jeg har været hos 20 psykologer, jeg har været indlagt på den lukkede, men de forstår mig ikke’, siger Marianne Zetenna Gaarslev.

Clairvoyante rådgiver personer i krise. Photo: Screendump fra Facebook

Lidende forsøger at slippe af med »klæbeånder«

”Clairvoyant Brevkassen” er ikke den eneste Facebook-gruppe, hvor medlemmerne kan få åndelig vejledning af clairvoyante. Tværtimod findes der en lang række grupper, hvor medlemmerne ønsker åndelig nærkontakt. Dette gælder blandt andet grupperne ”Spøgelser og Ånder”, ”Det overnaturlige/uforklarelige hele landet” og ”Clairvoyance og afdødekontakt”.

”Spøgelser og Ånder” er den største gruppe med knap 17.000 medlemmer. I gruppen deler medlemmerne diverse oplevelser, hvor de hævder at have haft nærkontakt med spøgelser og ånder. Gruppen skriver selv, at den skal være et rum, hvor “folk kan dele historier og uopklarede oplevelser”.

Det ikke kun er spøgelseshistorier, som bliver delt i gruppen. I løbet af den seneste måneds tid er der flere opslag fra personer, som skriver, at de har psykiske lidelser og ønsker hjælp til at slippe af med “klæbeånder”. Se billedet herunder.

Et medlem af gruppen ønsker hjælp til at slippe af med en klæbeånd. Photo: Screendump

Personer med psykiske lidelser er efterladt til dem selv

Formand for Foreningen SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed – Mia Kristina Hansen, kender ikke til de konkrete grupper, men understreger, at det er en del af en generel problematik.

– Vi oplever generelt, at ikke kun clairvoyante, men også andre, der tror, at de har fundet en alternativ måde at behandle psykiske problemer, kontakter personer med psykisk sygdom, siger Mia Kristina Hansen.

Mia Kristina Hansen synes det er foruroligende, at personer med psykisk sygdom får clairvoyantrådgivning på Facebook fremfor behandling i det psykiatriske system.

– Det handler jo om nogle mennesker, der er desperate, som er syge, som har brug for hjælp, og som prøver alt muligt for at få hjælp, fordi de måske ikke får den rette hjælp i det behandlingssystem, som skulle behandle dem, siger hun.

Formanden opfordrer til, at man søger behandling, der er verificeret og godkendt af Sundhedsstyrelsen og håber på, at et større fokus på psykiske sygdomme kan være med til at afhjælpe problematikken.

– For eksempel kunne der blive lavet kampagner om psykisk sygdom, som lagde vægt på, hvor man kan hente hjælp, siger Mia Kristina Hansen.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra administratorerne i Facebookgruppen ”Spøgelser og Ånder” i forbindelse med denne artikel.

Sådan gjorde vi: Journalisten faldt tilfældigt over Facebook-gruppen “Spøgelser og Ånder” og besluttede sig herefter at undersøge, hvor ofte personer med psykiske lidelser henvender sig til clairvoyante. Derfor tog journalisten kontakt til administratorerne i Facebook-grupperne ”Spøgelser og Ånder” og Clairvoyant Brevkassen. Sideløbende tog journalisten kontakt til SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed for at få deres kommentar på sagen.