Fattighjælp topper denne jul

Sydende flæskesteg i ovnen, brunkager på bordet og knitrende julegaver under det grønne træ. Det er en rigtig jul for mange danskere, men stadig flere familier har ikke råd til jul. Et stigende antal familier må i år søge hjælp hos humanitære organisationer for at klare juledagene.

»Vi forventer en fortsat ny rekord i uddelingen af julehjælp til trængte danske familier,« fortæller Lars Lydholm, der er informations- og forvaltningschef i Frelsens Hær Danmark. Alene inden for de sidste to år har der været 4000 flere ansøgninger om julehjælp hos Frelsens Hær.

 

Frelsens Hær er en humanitær organisation, der blandt andet giver julehjælp over hele landet. Alene i København ansøgte 2720 familier om julehjælp sidste jul. På landsplan var det hele 8337 trængte familier, der ansøgte om julehjælp.

 

Læs også: 2011 bliver jubel-år for juletyve

De fattige bliver fattigere
Ifølge Lars Lydholm fra Frelsens Hær er grunden til, at flere og flere familier har behov for julehjælp, at der er blevet skåret i de sociale ydelser med kontanthjælpsloftet og starthjælpen.

»Når vi ser på det i Frelsens Hær, så er fornemmelsen ikke, at der kommer flere fattige i Danmark, men at de fattige bliver fattigere. Der er derfor behov for et gennemgående eftersyn af socialpolitikken, så ingen lades i stikken,« fortæller Lars Lydholm i Frelsens Hærs Valgavis.

Lars Lydholm appellerer dermed til politikerne om at gøre noget ved den øgede fattigdom i Danmark.

»Medmindre politikerne kan nå at gøre noget ved problemet inden jul, forventer jeg helt sikkert, at vi vil slå en ny rekord i ansøgninger til julehjælp i år,« fortæller Lars Lydholm. 

Læs også: Der bliver flere og flere fattige danskere

De små børn først
Også hos Børnenes Kontor i København, der hvert år uddeler julekurve i København, regner man med at få flere henvendelser.

»Jeg forventer helt sikkert, at der kommer flere ansøgninger til vores julekurv i år. Allerede da vi uddelte beklædningshjælp til skolebørn i april måned, var der så stor søgning, at vi var nødt til at give flere afslag end jeg har oplevet før. På den baggrund regner jeg også med, at der er mange, der har brug for hjælp til jul,« siger Trine Hove, der arbejder ved Børnenes Kontor i København.

Sidste år gav Børnenes Kontor 2000 afslag til trængte børnefamilier i juletiden, og de er bange for at være nødsaget til at give flere afslag i år. Sidste år fik 2300 børnefamilier en fyldt julekurv med hjem til helligdagene.

»Vi prioriterer på den måde, at de små børn får først. Både når det gælder beklædningshjælpen og julekurven,« understreger Trine Hove.

Læs også: Når juleanden er spist

Stigende fattigdom

»Vi oplever en stigende fattigdom i børnefamilier. Det er et problem over hele året og selvfølgelig også i juletiden,« pointerer Lotte Nystrup Lund fra Red Barnet. Hos Red Barnet uddeler de ikke julehjælpepakker, men står i stedet for forskellige arrangementer for trængte børnefamilier i december måned.
Afskaffelsen af kontanthjælpsloftet er en del af de kommende finanslovsforhandlinger.

Fakta
Julehjælpen er forskellig rundt om i landet. I en basis julekurv til fire personer er der som regel følgende varer: Kamsteg, hvide kartofler, glaskartofler, sukker, fløde, rødkål, rødvin, risalamande, mandler, sodavand, forskellige kager som klejner og brunkager, stearinlys, servietter, lidt slik.

Man kan søge om julehjælp hos mange forskellige humanitære organisationer i Danmark. Hos Frelsens Hær kan man søge fra den 1. – 30. november. Hos Børnenes Kontor kan man allerede nu ansøge igennem sit barns skole. Her kan man ansøge frem til den 7 november.