FDM: Fotofælde på bestilling hjælper ikke på trafiksikkerheden

Hos FDM og Rådet for Sikker Trafik er man uenige om, hvorvidt tiltaget “Bestil en betjent” vil skabe mere trafiksikkerhed.
Foto: Wikipedia.

www.bestilenbetjent.dk kan du anmode om fartkontrol lige så hurtigt, som du kan tænde for tv’et.

Hos bilisternes organisation FDM mener man dog ikke, at ordningen giver mere trafiksikkerhed.

– Hvis du stiller fotovognen op der, hvor borgerne bare synes, de gerne vil være mere trygge, så får du mere tryghed, men du får ikke nødvendigvis mere trafiksikkerhed, fordi de to ting ikke altid er de samme steder. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis man bruger de ressourcer på den opgave, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: Danskere tilfredse med flere fotovogne

Rådet for Sikker Trafik kunne i onsdags offentliggøre en undersøgelse, der viser, at de forskellige politikredse har modtaget fra 50 til 200 anmodninger i 2019 fra borgere, der ønsker fartkontrol i deres nærområder og altså har bestilt en betjent på nettet.

Ifølge Dennis Lange er det vigtigere at kigge på, hvor der sker flest færdselsulykker på grund af for høj fart.

– I og med at politiet har relativt begrænsede ressourcer, skal vi have koncentreret indsatsen der, hvor det rent fagligt giver mest mening og har den største effekt, og det er altså på de farlige strækninger. Vi er lidt kede af, hvis drivkraften skal være tryghedsargumentet, for så kommer vi ikke videre rent trafiksikkerhedsmæssigt, siger Dennis Lange.

BESTIL EN BETJENT

Tiltaget hører under Justitsministeriets udspil ”Nærhed og tryghed” fra oktober 2018.

På www.bestilenbetjent.dk kan der bestilles tre ting: færdselskontrol, foredrag og tilstedeværelse ved større arrangementer.

Politiet kontakter dig inden for 14 dage efter din henvendelse.

Kilde: Justitsministeriet.dk

Rådet for Sikker Trafik: Både sikkerheds- og tryghedsmæssig effekt

Siden 2014 har forskellige politikredse haft en forsøgsordning med tiltaget, og i december sidste år blev det tilgængeligt i alle landets politikredse.

Tiltaget er en del af Justitsministeriets udspil ”Tryghed og Nærhed” fra oktober 2018. Foruden færdselskontrol kan du også bestille en betjent til at holde foredrag og være til stede ved større arrangementer.

Hos Rådet for Sikker Trafik glæder man sig over tiltaget.

Læs også: Bestilte fartbølletjek er en succes

– Det honorerer noget tryghed, men det gør også, at folk sænker farten, hvis først der har været en kontrol derude. Jeg mener helt afgjort, at det har en effekt både sikkerhedsmæssigt og tryghedsmæssigt, siger Mogens Kjærgaard Møller.

– Hvis du har det sådan, at du ikke kan sende dine børn i skole, så synes jeg, det er helt oplagt, at politiet har til opgave at sikre tryghed ved at opstille en fotovogn, siger administrerende direktør ved Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller.

Modsat Dennis Lange mener Mogens Kjærgaard Møller, at der allerede er en koncentreret indsats på de farlige veje.

– Der bliver allerede arbejdet målrettet mod de strækninger, hvor der er et sikkerhedsmæssigt problem, fordi fotovognene primært er placeret der, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen udsprang fra en masse positive artikler om tiltaget. Citaterne stammer fra telefoninterviews med begge kilder.