Fiskeklub København: Flere muligheder for lystfiskeri i byen vil være til gavn for alle

Operaen og lystfiskere
Lystfiskeri i Københavns havn. Foto: Marie Brandt

Når solen titter frem i København, er der nogen, der tager stængerne frem for at få sol, mens lystfiskerne, der holder til i den indre del af Københavns havn, hiver stængerne frem for at få fisk på krogen.

Lystfiskerne har i disse dage rig mulighed for at fiske i inderhavnen i København, men det stopper den 30. april, hvor det ikke er tilladt at fiske på grund af øget trafik i havnen i sommerhalvåret.

Læs også: Over 30.000 flere solgte fisketegn i år: Lystfiskeri er mere populært end nogensinde før

Derfor har Fiskeklub København præsenteret et forslag for Det Grønne Råd, der lyder, at man åbner op for, at man som lystfisker må fiske flere steder i København på udvalgte strækninger, hvor man ikke er til gene for forbipasserende. Her er der tale om udvalgte strækninger ved søerne i Østre Anlæg, Ørstedsparken, Kildevældsparken, ved søen i Fælledparken og ved nogle af de indre søer.

– Der er flere og flere lystfiskere, men lidt færre muligheder for at dyrke lystfiskeri i København, så derfor vil vi meget gerne kigge på, om der er flere steder, hvor der er potentialer, hvor man faktisk godt kan tillade det, uden at det generer nogen, eller det er besværligt, siger Andreas Findling-Rottem, der er formand for Fiskeklub København, der åbnede i februar 2022.

Tilbagegang i antal lystfiskere 

Nye tal fra Fiskeristyrelsen, der udkom den 20. april 2023, viser, at antallet af helårslystfiskertegn, der er blevet udstedt i Hovedstaden, efter to rekordår er faldet en anelse til 30.559 tegn i 2022. Antallet er dog højere end udstedte fisketegn i 2019, der lå på 25.499.

På trods af en nedgang i udstedte fisketegn er Andreas Findling-Rottem optimistisk og håber på, at forslaget bliver vedtaget, så man kan benytte søerne til lystfiskeri allerede fra næste år.

– Det er blevet meget positivt modtaget af kommunen, så vi har et mål om, at det kunne blive tilladt at fiske, i hvert fald i et eller andet omfang, i nogle af søerne i København, siger han.

Lystfiskeri i København

  • I perioden 1. oktober – 30. april er al fiskeri med stang tilladt i den indre del af Københavns havn. Se kortet over lovlige fiskepladser her.
  • Man må gerne fange torsk, skrubber, sild, aborre og ål i Københavns havn, men man må ikke tage dem med hjem. Det skyldes et forhøjet niveau af kviksølv i fiskene.
  • Fiskeklub København har fået 134 medlemmer på ét år (2022) – heraf 25 juniorer. Se alle deres begivenhederne her.
  • Man skal have et lystfiskertegn for at fiske med stang. Et lystfiskertegn koster 185 kr. og gælder et helt år (få det her).

Kilde: Byoghavn.dk og fiskeklubkbh.dk

Flere fiskere i gadebilledet

I Kultur- og Fritidsudvalget, hvor man administrerer kommunens kulturelle og fritidsmæssige opgaver, kan man se det gavnlige i forslaget.

– Jeg er bestemt positivt stemt over for at undersøge det nærmere, for det kunne da være hyggeligt og kan måske bidrage med en god form for liv i byen, siger Louise Thomsen (V), medlem af Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Som lystfisker skal man tage hensyn til sine omgivelser
Andreas Findling-Rottem, formand, Fiskeklub København

Som medlem af begge udvalg udtrykker Louise Thomsen dog et forbehold over for helt ensidigt at kunne støtte forslaget.

– Jeg vil lige have behov for at høre lidt mere om, hvad det vil have af konsekvenser, om det vil gå ud over andre aktiviteter, også fra et miljø- og teknikperspektiv, men hvis det ville kunne lade sig gøre, så tænker jeg da, at det er noget, jeg vil være åben over for at kigge på, siger hun.

Læs også: Mød Fiskekonerne – Danmarks dårligste fiskehold

Forbeholdet er noget, Andreas Findling-Rottem allerede har taget stilling til, og han mener, at der er en meget simpel og praktisk måde at sikre, at der ikke opstår problemer i forbindelse med tilladelsen.

– Jeg tror, det handler om, at man bliver god til at informere og vejlede og sørge for at sige, at som lystfisker skal man tage hensyn til sine omgivelser og desuden sætte et skilt op, hvor der står: “Her må man gerne fiske”. Jeg tror, at andre også vil synes, det er sjovt, og det er noget, der giver værdi for alle, siger han.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel stammer en observation, journalisten gjorde sig ved Københavns Havn. Der var i forvejen udgivet en artikel vedrørende fiskeri i Københavns Havn, så journalisten ringede først til nogle af de kilder, der fremgik i den anden artikel. Artiklen er vedhæftet via et Læs også-link. Journalisten har kontaktet kilder via telefon.