Mød Fiskekonerne – Danmarks dårligste fiskehold

Sabine, Victoria, Line, Marie og Amanda er en del af fiskekollektivet Fiskekonerne. Foto: Marie Brandt, @Fiskekonerne

Der er tunge blink og farverige plastikdyr for enden af fiskesnøren, og huen er trukket godt ned om ørene.

Marie Brandt jagter havnetorsk på Ofelia Plads ved Københavns Havn, hvor den årlige lystfiskerkonkurrence Havnecup er godt igang.

Sammen med fem veninder har hun dannet fiskegruppen Fiskekonerne, der har givet sig selv titlen som Danmarks dårligste fiskehold, fordi der ofte kan være langt mellem de store fangster.

Årets deltagerliste til Havnecuppen tæller over 300 navne. 25 af dem tilhører kvinder, hvilket ifølge Marie Brandt er et pænt tal.

Læs også: Over 30.000 flere solgte fisketegn i år: Lystfiskeri er mere populært end nogensinde før

Selvom det ikke lyder af meget, bakker Andreas Findling-Rottem fra Danmarks Sportsfiskerforbund op.

– Det er et flot antal. Det er helt klart flere end sidste år, fortæller han.

Lystfiskeri kan godt blive portrætteret meget ensidigt i fiskemagasiner og på de sociale medier: ’Se min store fisk, og her er en anden stor fisk, og se mit dyre lækre grej’, det kan godt være lidt svært at komme ind i som nybegynder
Marie Brandt, Fiskekonerne.

– Der er i sig selv en ærgerlig nyhedsværdi i, at vi er kvinder og fisker. Men det har samtidig også været en styrke for at skabe et samlingspunkt for andre kvinder, der også fisker og som savner et fællesskab og noget inspiration til at komme ud, forklarer hun.

I udgangspunktet er Fiskekonerne seks veninder, der kender hinanden på kryds og tværs. Flere af dem har en kommunikationsfaglig baggrund. Derfor har det også været naturligt for dem at lave arrangementer og SoMe-aktivitet for at give liv til deres fiskekollektiv.

Mere vin end fisk

Marie Brandt understreger, at selvom lystfiskerimiljøet er enormt åbent og hjælpsomt, så kan det godt være svært for nogle, at identificere sig med.

– Jeg tror, at mange kan identificere sig med en lidt mere afslappet tilgang til fiskeriet. Lystfiskeri kan godt blive portrætteret meget ensidigt i fiskemagasiner og på de sociale medier: ’Se min store fisk, og her er en anden stor fisk, og se mit dyre lækre grej’, det kan godt være lidt svært at komme ind i som nybegynder, forklarer hun grinende.

Fiskekonerne vil gerne have flere kvinder til fiskestængerne. Derfor har de siden august arrangeret såkaldte Konetræf sammen med andre kvindelige lystfiskere. Til det seneste arrangerement i oktober, mødte 40 personer op og fiskede i Københavns Havn. En del af dem var nybegyndere, fortæller Marie Brandt.

Her var både mænd og kvinder samlet om lystfiskeriet. Fiskekonernes arrangementer handler nemlig ikke om at skabe en eksklusiv klub for kvinder. Det handler om at skabe et rum, hvor fiskeriet er centrum for fællesskab og hygge, fortæller Marie.

Fiskekonerne har mødtes om lystfiskeriet i godt to år.
Foto: Marie Brandt

Hende og nabofiskeren har fået krydset fiskeliner, og skal have viklet sig ud af hinanden igen. Imens fortæller Marie, at ideen med Fiskekonerne er at få vist den mere uhøjtidelige side af lystfiskeriet frem.

– Vi viser tit, hvor meget tang vi fanger, og så drikker vi ofte mere vin, end vi fisker.

En sidegevinst ved lystfiskeriet er et øget kendskab til den danske natur. Lystfiskeriet giver en bedre forståelse af, hvordan tingene hænger sammen mener Marie Brandt.

– Man bliver meget mere opmærksom på, hvad det er for en natur vi har, og hvordan vi passer på den, når man rent faktisk står ude i den. Det er et kæmpe økosystem man tager del i når man står og fisker.

At der også er kvinder ude at fiske til årets Havnecup, kunne opleves på Danmarks Sportsfiskerforbunds Instagram-profil, hvor Marie Brandt på dagen havde fået lov til at tage over.

Til næste år skal Fiskekonerne være med til at lave en kampagne sammen med blandt andet Gordon P. Henriksen, der er kendt fra flere tv-programmer på DR og radioprogrammet Fisketegn på det hedengangne Radio24syv. Målet er at få flere kvinder til at komme ind i lystfiskeriet.

Læs også: Gilleleje: Døende fiskerby eller turisme under udvikling?

Sådan gjorde vi:

Jeg mødte i forbindelse med en anden artikel Marie Brandt til Havnecup ved Københavns Havn. Derfor havde jeg allerede udtalelser fra Danmarks Sportsfiskerforbund. Så fik jeg Marie Brandt til at fortælle om Fiskekonerne.