Flere begynder på e-cigaretter

Cigaretter
Cigaretter

Der bliver pulset løs på e-cigaretterne rundt om i landet. 150.000 danskere over 15 år ryger e-cigaretter.

Det fremgår af en undersøgelse, som Epion har gennemført for Sundhedsstyrelsen. Der er tale om en stigning på ca. 50 procent i forhold til året før, og der er nu ca. 50.000 daglige brugere.

Også Sundhedsstyrelsens stoplinien.dk, hvor folk kan ringe ind for at få råd og støtte til at kvitte cigaretterne, har lagt mærke til det større forbrug af e-cigaretter.

Læs også: Rygekampagner overser de ressourcesvage

– Der har helt klart været en stigning over de sidste år eller to, siger Lene Krusaa, der er leder for stoplinien.dk.

Hun siger også, at mange ikke er klar over, om der er nikotin i deres e-cigaretter, hvilket kan være et problem. Der findes i dag ingen videnskabelig dokumentation for, at e-cigaretter er effektive i forbindelse med rygestop.

– Der er mange, der tror, det er en del af deres rygestop, at de går over til e-cigaretter, men det er der ikke noget belæg for, siger hun. I stedet for e-cigaretter anbefaler stoplinien.dk og Sundhedsstyrelsen at bruge de godkendte lægemidler, der blandt andet kan købes på apoteker,

Foruden den endnu uklare sundhedsrisiko ved e-cigaretter, er de med til at fastholde folks rygetrang og nikotinafhængighed. 23 procent af de adspurgte personer udtrykte, at de gerne vil stoppe med at bruge e-cigaretter. Det svarer til næsten hver fjerde bruger.

E-cigaretter med eller uden nikotin

I dag er det ikke lovligt, at sælge e-cigaretter med nikotin i Danmark, da de ikke er godkendt som lægemiddel. Alligevel bruger størstedelen altid e-cigaretter med nikotin, og kun 17 procent, hvilket svarer til ca. hver sjette, bruger udelukkende e-cigaretter uden nikotin.

De nikotinholdige e-cigaretter købes sandsynligvis fra udlandet via internettet. Dette er lovligt indenfor EU, så længe at de må sælges i det pågældende land.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man bruger nogen former for e-cigaretter, indtil der er bedre forskning på området. Hverken med eller uden nikotin.