Flyvende Farmor til kæmpe RUC-fest: »Jeg holder med ungdommen«

Jytte Abildstrøm, skuespiller og bl.a. kendt fra filmen ‘Flyvende Farmor’, ses her foran Studenterhuset på Roskilde Universitet med et stort smil til de studerende, hvoraf en del skal feste igennem til den længe ventede ‘årsfest’ på universitet fredag d. 16. september.
Fotograf: Thea Ditlev

Af Thea Josefine Ditlev

Fire borde-bænke sæt er blevet skubbet sammen til et langbord foran Studenterhuset. Fra en lille højtaler spiller ’Skibidi’, og om bordet sidder omkring 25 studerende, som halvt danser med. På midten af bordet er der blevet bygget en pyramide af tomme dåser, og luften er tyk med røg og latter. Pludselig bliver der helt stille blandt et par af eleverne. De begynder at hviske til hinanden og forundringen spreder sig til resten af bordet: ”Er det Flyvende Farmor?”

Ganske rigtigt kommer en kvinde med orange hår gående forbi Studenterhuset. Håret er suppleret af et par blå briller og bag brillerne er en lille kvinde, som kigger muntert på eleverne og drejer ind til bordet.

Læs også: Filmproduktion belaster klimaet – nu skal der sættes ind

Den danske skuespillerinde, som mange kender som farmoren i filmen ‘Flyvende farmor’ fortæller eleverne om sin glæde over at se dem dem sidde der, og hun citerer sågar et lille digt om livets lykke.

Jytte Abildstrøm fortæller med stor glæde om sin årlige invitation til den såkaldt årsfest fredag d. 16. september, som kommer fra Hanne Leth Andersen, rektor og professor ved Roskilde Universitet.

– Jeg holder med ungdommen, og det er derfor jeg stadig bliver inviteret til årsfesten. Fordi jeg er en venlig dame, og jeg kommer med god energi, siger hun.

Fakta om Jytte Abildstrøm

– Skuespiller og teaterleder, 87 år gammel.

– Startede skuespillerkarrieren med at lave teater for børn tilbage i 60’erne

– Teaterleder på ‘Riddersalen’ siden 1970. Har siden spillet med i både revy, voksenteater, tv- og film.

– Blandt andet kendt for at spille moren i ‘Sonja fra Saxogade’ fra 1969 og farmoren i ‘Flyvende farmor’ (2002).

– Har siden 1980’erne haft en stor interesse for økologi og miljø.

– 1990 udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

– I 1995 fik hun den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond

– I 1999 fik hun Karen Marie Thorsens Mindelegat som anerkendelse for sit virke i den danske teaterverden og kamp for Riddersalen.

Kilder: Kvinfo.dk, danskefilm.dk, wikipedia.dkDen 87-årige skuespiller kæmper for miljøet

Med stolthed i stemmen beskriver Abildstrøm, at hun i en alder af 87 år stadig holder foredrag og tager ud og møder de unge.

Abildstrøm beretter, at hun siden 1987 har holdt 4.000 foredrag om vedvarende energi i det åndelige og det fysiske liv. Dengang blev hende og hendes teatertrop engageret i Miljørådet, og det er en interesse, som aldrig har sluppet hende. Hun kommer på RUC for at tale med de studerende og for at bidrage med den viden, som hun har tilegnet sig gennem årene.

– Jeg synes miljø-temaet skal mere ind på RUC. Og jeg siger det venligt! For ellers bliver jeg jo ikke inviteret. Det handler om learning by doing, siger hun.

Med et grin deler Abildstrøm også en kort anekdote. Hun havde engang hjulpet en underviser med at indsamle materiale om Steen Møllers Hus. Et hus på 80 kvadratmeter, som kun koster 6.000 kroner om året på grund af dets holistiske indretning. Opgaven var kommet til Abildstrøm gennem en stille bøn fra rektor Andersen, og Abildstrøm havde kastet sig over arbejdet.

Læs også: RUC-studerende strejker for klimaet

Tilbage ved bordet på RUC sidder et par studerende. For mange er filmen ‘Flyvende Farmor’ et barndomsminde, og det virker pudsigt at have mødt så velkendt et ansigt.

Revy, børne-tv, julekalender og meget andet

Abildstrøm havde dog en lang karriere bag sig, før filmen kom på det store lærred i 2002. Før hun cyklede ind på Kastrup Lufthavns landingsbane iført nissehue og skæg, medvirkede hun i en række film og revyer. I 1956 debuterede hun med filmen ‘Vi som går Stjernevejen’, og hun har sammenlagt 28 film på CV’et.

I 1953 indtog hun også revyverdenen i Studenter Foreningen Revyerne, og 1957 spillede hun Carmen Jensen i ABC Teateret. Her gik hun på scenen med mange andre danske kulturskatte så som Dirch Passer, Kjeld Petersen og Otto Brandenburg. Passer og Petersen er nok to af de mest velkendte navne inden for dansk skuespil, og Brandenburg står bag klassikere som ‘To lys på et bord’ og ‘Susanne, Birgitte og Hanne’.

Abildstrøm medvirkede også i Cirkusrevyen fra 1966 til 1968, og i nyere tid kan man måske kende hende fra hendes roller i ‘Prop og Berta’ fra 2001 og i julekalenderen ‘Julestjerner’ fra 2019.

Derudover er hun en fast gæst ved Årsfesten, og man kan være heldig at fange til en lille snak og et godt grin næste gang, RUC danner rammen for en kæmpe fest.

Til årets store fest forventede RUC ca. 8.000 gæster til festen, universitet selv kalder en endagsfestival, hvor bl.a. Kidd og Tessa optrådte.

Sådan gjorde vi: Skribenten var tilstede til RUC’s årsfest og interviewede i den sammehæng Jytte Abildstrøm.