Der er ‘gået sport i den’ i Hørsholm Kommune, og den nordsjællandske kommune er et af de områder i landet, hvor flest 0-18 årige dyrker idræt.
Særligt fodbold er eftertragtet, da 1.123 ud af kommunens 5.370 børn og unge er medlem af en fodboldklub – det er mere end hver femte. Det viser tal fra 2022 fra Centralt ForeningsRegister (CFR).
På trods af det, står der mange børn og unge i Hørsholm Kommune og tripper for at få lov til at gå til fodbold. Ventelisten i Hørsholm-Usserød IK er på et par hundrede børn, og der er kun én ting, der forhindrer klubben i at tage flere medlemmer ind – mangel på kunstgræsbaner. Det siger Bo Rømer Ottenheim, som er formand i fodboldklubben.
– Vi er udfordrede. Vi har 1.500 medlemmer, og det er fint, når vi er i sommerhalvåret. Men nu, hvor det er mørkt, når klokken er 16:30, er vi er godt og vel 1.500 mennesker fordelt over to kunstgræsbaner fra mandag til søndag, siger han.
Info om Hørsholm-Usserød Idrætsklub (HUI)
- Klubben blev grundlagt i 1962.
- Hørsholm-Usserød IK har 1.358 medlemmer (2022).
- Det er danmarks 21. største fodboldklub målt på medlemstal.
- HUI blev i 2022 tildelt to licensstjerner i DBU’s Klublicenssystem.
Kilde: Hørsholm-Usserød IK og Centralt ForeningsRegister (CFR).
Ann Lindhardt (V), som er 2. viceborgmester og medlem af Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget i Hørsholm Kommune, er først og fremmest glad for, at så mange børn og unge i kommunen er medlem af en idrætsforening, da kommunen gerne vil bryste sig af at være en ‘idrætskommune’.
Netop derfor er det også trist, at ikke alle børn og unge i kommunen kan gå til deres foretrukne idrætsgren.
– Hvis du spørger mig, vil jeg ikke have ventelister til almene idrætsgrene som eksempelvis fodbold. For mig gør det ondt i hjertet, hvis der er for lange ventelister, siger Ann Lindhardt (V).
Faciliteterne er den største hæmsko
I Hørsholm Kommune oplever flere indendørs idrætsgrene voksende medlemstal. Derfor har Hørsholm-Usserød IK også frivilligt afgivet mange af deres indendørs tider i kommunens haller til andre foreninger – blandt andet til den lokale floorball-klub. Fodboldklubbens hold træner i løbet af vinteren på små områder, og nogle hold starter allerede deres træning kl. 15:30 for at udnytte banekapaciteten til fulde.
Ifølge Bo Rømer Ottenheim er faciliteterne den største hæmsko for at korte ventelisterne i klubben ned.
– Hvis vi skal have de ventelister ned og sørge for, at der er ordentlig kapacitet til den type fodboldklub vi er, og til de 1.500 medlemmer vi er, skal der være flere kunstgræsbaner. Så tror jeg også på, at vi kan øge kapaciteten med flere hundrede børn, siger han.
Læs også: Kirke Hyllinge IF kommer på kunstgræs
I 2021 indviede Hørsholm Kommune et nyt klubhus til udendørs idrætsgrene i Hørsholm Idrætspark, hvor Hørsholm-Usserød IK har hjemme. Klubhuset er på 900 kvadratmeter, som er fordelt på to etager. Klubhuset har kostet kommunen i omegnen af 25 millioner kroner.
Da man i sin tid sagde ja til, at klubhuset skulle ligge ved Hørsholm Idrætspark, var det med den politiske intention, at der efterfølgende skulle etableres flere kunstgræsbaner lige præcis der. Ellers giver det nye klubhus og dens placering ikke mening, siger Ann Lindhardt (V).
– Jeg håber, at de andre politikere i kommunalbestyrelsen også husker den intention, og at vi overholder det, vi har sagt – at de (kunstgræsbanerne, red.) skal laves, siger hun.
Det er urealistisk, at en frivillig forening skaffer 10 millioner kroner
Politikerne i Hørsholm Kommune er klar over, at der er behov for flere kunstgræsbaner, hvis flere børn og unge skal gå til fodbold.
Vi vil gerne gøre en indsats og bidrage til at finde et beløb. Men hvis det er to tredjedele af en kunstgræsbane, så er det 10 ud af 15 millioner. Det får du ikke en frivillig forening til at skaffe.
Bo Rømer Ottenheim, formand i Hørsholm-Usserød IK
I budgetaftalen for 2024, som alle 19 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Hørsholm Kommune står bag, har aftaleparterne derfor også bundet sig politisk på at bidrage med en tredjedel af beløbet til etablering af nye kunstgræsbaner. Det kræver dog, at Hørsholm-Usserød IK kommer med de resterende to tredjedele.
Det er ikke en aftale, som kommunen har været i dialog med Hørsholm-Usserød IK om. Klubben har derfor ikke forpligtet sig på at rejse det resterende beløb.
– Vi vil gerne gøre en indsats og bidrage til at finde et beløb. Men hvis det er to tredjedele af en kunstgræsbane, er det 10 ud af 15 millioner. Det får du ikke en frivillig forening til at skaffe, siger Bo Rømer Ottenheim.
Der er derfor urealistisk, at Hørsholm-Usserød IK banker på kommunens dør med 10 millioner kroner i løbet af 2024. Dermed er der også lange udgifter til flere kunstgræsbaner i Hørsholms Kommune.
Politisk enighed
Der er stor politisk velvilje i kommunalbestyrelsen i Hørsholm Kommune til at etablere flere kunstgræsbaner i samarbejde med Hørsholm-Usserød IK. Det siger Caroline Victoria Christensen (A), formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget i Hørsholm Kommune.
– Vi skal kigge på, hvad der er realistisk for begge parter, fordi der er bred opbakning til, at vi kommer i mål med de kunstgræsbaner, siger hun.
Læs også: Borgmesteren håbede på max 85 indbrud i år: Nu er over 100 anmeldt
Ann Lindhardt (V) har også været med til at skrive den politiske aftale ind i budgetaftalen for 2024.
Hvis Hørsholm-Usserød IK ikke kan samle nok penge sammen, som Bo Rømer Ottenheim tvivler på, må politikerne evaluere på det til næste år.
– Hvis det ikke kan lade sig gøre for fodboldklubben, må vi tage en dialog om det, når der skal lægges budget for næste år igen (2025, red.), om vi kan gøre det på en anden måde, siger Ann Lindhardt (V).
Den politiske aftale, som forpligter Hørsholm Kommune på at komme med en tredjedel af beløbet, hvis Hørsholm-Usserød IK kommer med to tredjedele, gælder først fra årsskiftet. Hvis aftalen ikke skrives ind i budgetaftalen for 2025, udløber “tilbuddet” til fodboldklubben, når 2024 er overstået.
Sådan gjorde vi: Idéen til historien udspringer fra et Facebook-opslag af Ann Lindhardt (V) i ‘Hørsholm Rungsted Beboergruppe’, hvor hun delte tal over foreningsaktive børn og unge i Hørsholm Kommune. Derefter har jeg gennemlæst budgetaftalen for 2024, hvor jeg bemærkede at Hørsholm Kommune “kun” vil bidrage med en tredjedel af beløbet til nye kunstgræsbaner. Derefter er Ann Lindhardt (V), Caroline Victoria Christensen (A) og formand i Hørsholm-Usserød IK, Bo Rømer Ottenheim, blevet interviewet telefonisk.