Forlænget udeservering i Ringsted skaber uenighed

Benjamin Pedersen (K), René Pedersen, forpagter af Baghuset og Andreas Karlsen (K)

Lune sommeraftener med vennerne, kulørte drikkevarer, iskolde bajere og askebægere fyldt med cigaretskodder er for mange unge mennesker indbegrebet af den perfekte sommeraften.

Hidtil har værtshuse og restauranter i Ringsted måtte lukke og slukke for festlighederne, så snart klokken slår 23:00.

Der er dog godt nyt til de festglade og unge i Ringsted Kommune. Til december skal Klima-og Miljøudvalget i Ringsted Kommune nemlig drøfte, hvorvidt beværtninger skal have lov at udvide deres åbningstider med en time eller to, på fredage og lørdage. Det er byrådsmedlemmerne, Benjamin Pedersen og Andreas Karlsen (K), der står i spidsen for det nye tiltag.

De ønsker at implementere det som en forsøgsordning i første omgang, hvor de forskellige parter løbende inviteres til dialogmøder med Klima-og Miljøudvalget for at evaluere på den nye ordning.

Om Ringsted:

  • Ringsted Kommune ligger i Midtsjælland, og har ca. 36.000 indbyggere.
  • Ringsteds borgmester er Henrik Hvidsted (V).
  • Ifølge de nuværende regler skal beværtninger og restaurationer i Ringsted lukke senest kl. 23:00.

Kilde: Ringsted Kommune

Mere liv i bymidten
René Pedersen, der er forpagter på værtshuset Baghuset, er meget begejstret for forslaget om udvidede åbningstider på barer og restauranter.

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at de udvidede åbningstider for beværtninger og restaurationer ville betyde, at der kommer mere liv i bymidten. Jeg kan kun sige, at det er et kæmpe plus, der ville give mere liv til os som restauration og skabe større omsætning, siger René Pedersen.

Han er ærgerlig over at skulle lukke og slukke for festlighederne, allerede når klokken slår 23:00, da det netop er i dette tidsrum, at de unge begynder at bevæge sig ned mod bymidten.

– Nu er der jo tale om, at åbningstiderne skal udvides til kl. 00:00 eller 01:00, og alt den tid vi kan få ekstra betyder rigtig, rigtig meget. Lige nu holder vi åbent til klokken 23:00, hvor de unge begynder at bevæge sig ned mod byen. Folk når kun lige at komme i byen, før vi skal lukke ned.

For René Pedersen betyder de udvidede åbningstider, at han kan få en større omsætning, samtidig med at bybilledet i Ringsted prydes af liv og festglade unge mennesker i højt humør.

Også Benjamin Pedersen (K) er optimistisk for de udvidede åbningstider. 

– Det kan gøre rigtig mange gode ting. For det første er det godt for vores restaurationer, som primært tjener deres penge i de sene aftentimer, hvor folk har fået lidt mere at drikke, og stemningen er lidt mere løssluppen, og kortet sidder lidt løsere. Det betyder, at restaurationerne vil tjene flere penge, hvilket er en god ting for vores beværtninger i Ringsted.

Som det er nu, tager mange af de unge udenbys, når de skal ud og have en øl eller to med vennerne, og det ærgrer Benjamin Pedersen (K), som selv er det yngste medlem i Ringsteds byråd. 

– Jeg er også selv ung, og når jeg engang imellem skal i byen med vennerne, foregår det som regel udenbys, fordi at Ringsted ikke har vanvittigt meget at byde på, rent nattelivsmæssigt, og det vil jeg gerne forsøge at ændre, hvilket også er årsagen til, at vi har formuleret dette forslag, siger Benjamin Pedersen. 

Læs også: Flere værtshuse lukker: »Man er nervøs som bodegaejer i disse tider«

Til gene for naboerne
Det er dog ikke alle i Ringsted, der er lige begejstrede for de udvidede åbningstider på barer og restauranter. 

Forslaget mødes med skepsis af Jan Karsten Kubach, der bor i nærheden af Baghuset. Han mener, at de udvidede åbningstider vil være til gene for ham og de øvrige beboere i gaden.

– Jeg vil gerne stemme nej tak til udvidede åbningstider for barer og restauranter. Det er rigeligt, som det er nu, siger Jan Karsten Kubach.

– Jeg tror, at mange ville blive rigtig kede af det, hvis beværtninger får lov at holde en time eller længere åbent. Der bor rigtig mange ældre mennesker deroppe. Det er lige midt i byen, der er tæt på apotek, anlæg, torv og indkøbsmuligheder. Så derfor er der mange ældre mennesker deroppe. De er ikke særlig glade for det, uddyber Jan Karsten Kubach.

Jan Karsten Kubach står op klokken halv fem. Det er derfor meget afgørende for ham, at der er ro efter klokken 23:00, så han kan få det optimale ud af sin nattesøvn.

Dette sætter dog ikke en stopper for Benjamin Pedersen (K), der stadig drømmer om at kunne udvide åbningstiderne på barer og restauranter i sommerhalvåret.

-Jeg har den grundindstilling, at når man vælger at bosætte sig ved siden af et værtshus, så må man også leve med, at der kommer et øget støjniveau om fredagen og lørdagen, siger han.

Læs også:Salg af hælervarer er flyttet fra værtshuset til nettet 

Dialog er vejen frem
Benjamin Pedersen (K) påpeger dog, at de udvidede åbningstider i første omgang skal implementeres som en prøveperiode, og at der løbende vil blive afholdt dialogmøder med de relevante parter, så man i fællesskab kan nå frem til et kompromis, der tilgodeser alle.

– Skulle det vise sig, at det stikker helt af, og at folk fester hele natten udenfor, og at man ikke kan styre decibelniveauet, så må vi jo sætte os ned og evaluere det, siger Benjamin Pedersen (K).

Også René Pedersen, forpagter af Baghuset, er klar til at gå i dialog med sine naboer og tage de fornødne hensyn, hvis forslaget ender med at blive en realitet.

– Jeg går selv med jævne mellemrum ud i gården og ser til mine gæster, og sikrer mig, at de ikke sidder og råber og skriger, fordi de har fået for meget at drikke. Og så bliver det sådan, at folk sidder og tysser lidt på hinanden. Altså, det er noget, folk hurtigt vænner sig til.

– Vi sørger naturligvis også for at slukke for musikken, når klokken slår 23, uddyber René Pedersen.

Sådan gjorde vi: Ideén til artiklen stammer fra en kommunal dagsorden, der vakte journalistens interesse. Alle kilder er interviewet telefonisk af journalisten.


3 Responses to "Forlænget udeservering i Ringsted skaber uenighed"