Af Karoline Graulund Nøhr og Sabina Lé Fevre
Morten Hesse, psykolog og forsker i rusmidler ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, mener ikke, at der findes nok viden om brugen af cannabis i medicinske sammenhæng til at lovliggøre rå cannabis til medicinsk brug.
Når sundheds- og forebyggelsesministeren i morgen ved åbent samråd skal redegøre for fordele og udfordringer ved lovliggørelse og brug af medicinsk cannabis, vil han formentlig blandt andet tage udgangspunkt i erfaringer fra Holland, som i en årrække har lavet forsøg med medicinsk hash. Det er Morten Hesse skeptisk overfor.
Læs også: Politisk uenighed om hash som medicin
-Jeg kan være lidt usikker på, om dem som vurderer det internationalt, har tilstrækkelig nok viden. For det er før set, at man har været lidt for hurtig til, både at godkende og til at afvise behandlinger herhjemme. Og jeg mener ikke at vi i Danmark har store nok kræfter til at lave den slags vurderinger.
Jeg vil ikke sige, at jeg synes, at evidensen er så klar, så vi siger: ’Det kan vi roligt gå i gang med.’ Men jeg vil sige, min største bekymring er, at det går skævt i den retning, at man får fuldstændigt ukontrolleret handel med cannabis med en markedsføring, der ligner den man har set i USA.
Morten Hesse, forsker fra Center for Rusmiddelforsking
Morten Hesse siger, at Danmark bør tage udgangspunkt i større forskningsoversigter, frem for at tage udgangspunkt i lokale komiteer, som han mener, af gode grunde ikke er eksperter i alt.
Dorte Tofdahl, overlæge fra onkologisk afdeling, Vejle hospital, mener, som Morten Hesse, at det er afgørende for legalisering af det medicinske hashbrug, at effekten af stoffet kan bevises.
-En helt klar betingelse er for mit vedkommende, er selvfølgelig at der skal være en dokumentation for en gunstig virkning. Hvis der ikke er det, er det jo svært at argumentere for, at man skal tage noget ind i sortimentet, hvor der ikke er dokumenteret effekt i forhold til, hvad man nu har af andre muligheder.
Frygt for USA tendenser
Morten Hesser frygter, at brug af cannabis i medicinske sammenhænge, kan løbe af sporet. Han henviser til USA, som eksempel på, hvordan det i værste fald kan ende.
Læs også: Disse lande eksperimenterer med lovlig hash
– Jeg vil ikke sige, at jeg synes, at evidensen er så klar, så vi siger: ’Det kan vi roligt gå i gang med.’ Men jeg vil sige, min største bekymring er, at det går skævt i den retning, at man får fuldstændigt ukontrolleret handel med cannabis med en markedsføring, der ligner den man har set i USA.
Recept er et must
Dorte Tofdahl fortæller, at cannabis skal behandles på lige fod med alt andet medicin. Alt den smertestillende medicin der bruges i forbindelse med kræftbehandling, er receptpligtig, derfor bør cannabismedicin til samme formål, ordineres på samme måde.
– Vi har jo et system, der fungerer, når man skal ibrugtage nye lægemidler, og det system må man jo også forvente, hvis man beslutter at legalisere cannabis som medicin, at man tager stilling til, siger Dorte Tofdahl.
Morten Hesse siger, at større forskningsoversigter er nødvendige, for at man kan afgøre om det giver mening at bruge cannabis i medicinsk behandling i et større omfang. Dog mener han, at cannabismedicinen kan være brugbar, hvis den bliver receptpligtig, da det vil skabe mere sikkerhed omkring, hvorvidt det vil have en positiv effekt for den enkelte patient.
-Der er nok nogle sygdomstilstande, blandt andet sklerose, appetit i forbindelse med kemoterapi og HIV, hvor det er rimeligt at sige, at der er nok belæg for at cannabisprodukter kan hjælpe en del af patienterne. Men der er andre tilstande, hvor det ikke giver mening, og hvor der snarere er tale om at man legaliserer restriktivt brug, men på en ureguleret måde. Men jeg synes, at man i forhold til lægeligt behandling, ikke bør fratage folk en potentiel effektiv behandling alene af moralske grunde.
Opdateret 18.03.2014, kl. 11.20