Kvinde med posttraumatisk stress: Kun hash virker

Hash hjælper dagligt Fryd Frydesen med at håndtere sin postraumatiske stress. Foto: Karoline Graulund
Hash hjælper dagligt Fryd Frydesen med at håndtere sin postraumatiske stress.
Foto: Karoline Graulund

Af Karoline Graulund Nøhr og Sabina Lé Fevre 

“Legaliser og informer” står der på den grønne T-shirt med et stort cannabis blad i centrum. T-shirten lyser frem under den sorte hættetrøje og læderjakke, som Fryd Frydesen er iført på pladsen foran Christiansborg.

– Jeg har røget joints siden jeg var 16, og nu er jeg 45. Det er det eneste der hjælper på mig efter min egen erfaring, fortæller Fryd Frydesen, efter at have deltaget i samrådet for medicinsk cannabis.

Det går ind og er, hvad skal man sige, en udvidet form for fiskeolie. Det går ind og smører psyke, sjæl og led på en rigtig dejlig måde, hvor der ingen bivirkninger er, og du bliver ikke påvirket af det på nogen måde

Fryd Frydesen

Hun er kontanthjælpsmodtager og har lidt af posttraumatisk stresssyndrom i mange år, men den almindelige medicin virker ikke på hende.

–  Jeg har været medicineret med både lykkepiller og sovemedicin og alt muligt angstdæmpende medicin. Det har simpelthen være et helvede for mig, og det gjorde, at jeg endte inde på psykiatrisk afdeling og var ved at begå selvmord. Det var virkelig, virkelig forfærdeligt, fortæller hun.

Se også: LIVE: Følg ministeren i samråd om cannabis som medicin

I stedet er Fryd Frydesen blevet enig med sin læge om, at hun ikke længere skal bruge den medicin, som hun før fik. Nu står der medicinsk cannabis i hendes patientjournal.

– Det går ind og er, hvad skal man sige, en udvidet form for fiskeolie. Det går ind og smører psyke, sjæl og led på en rigtig dejlig måde, hvor der ingen bivirkninger er, og du bliver ikke påvirket af det på nogen måde, fortæller hun.

Må stadig kriminalisere sig

Selvom Fryd Frydesen har fået adgang til medicin med cannabisstoffet CBD, må hun stadig trodse loven for at holde sin sygdom i skak. Hendes læge kan nemlig ikke skrive THC på recepten endnu, fortæller hun. Og derfor ryger hun joints ved siden af den medicin, som hun kan få.

Jeg har en eller anden mission, om at jeg til slut skal ud til de små børn som har kræft ude på Riget, med gratis cannabisolie, så de kan blive raske.

Fryd Frydesen

Hun mener, at det er gået hårdt ud over hendes liv, at rå cannabis ikke er lovligt til medicinsk brug.

Se også: Tåbeligt, at patienter risikerer bøde for at dyrke cannabis

– Hele min familie har faktisk vendt mig ryggen og slet ikke kan forstå, at jeg vil bruge tid på det her.

Legaliser hash

Fryd Frydesen håber, at medicinsk brug af cannabis i nærmeste fremtid bliver legaliseret, og understreger at den nuværende lovgivning er håbløs.

– Der må de løsne op meget, meget hurtigt. Der er mange dødssyge mennesker, der har rigtig god gavn af det her.

Alligevel fastholder hun troen på, at cannabis er vejen til, at mange mennesker kan få det bedre. Både i den sidste tid, men også til generel helbredelse af sygdomme, så som kræft.

-Jeg har en eller anden mission om, at jeg til slut skal ud til de små børn, som har kræft ude på Riget, med gratis cannabisolie, så de kan blive raske.

Læs også: Forsker om hashmedicin: Vi ved ikke nok

Tror du, at det kan kurere børnene?

– Ja

“Det er op af bakke”

På gårdspladsen foran Christiansborgs gæsteindgang ryger Fryd Frydesen en cigaret for at sunde sig oven på dagens åbne samråd om medicinsk cannabis i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Hun synes, at det er helt forkert, når sundhedsministeren, Nick Hækkerup, mener, at legalisering af medicinsk cannabis er ensbetydende med at lovliggøre alt hash.

– Så det er op af bakke, og jeg skal lige fordøje det, siger hun.

Mødet faldt ikke ud som Fryd Frydesen håbede, men hun er glad for, at politikerne åbnede for en diskussion om at afsætte penge til forskning på området.