Fra glemsel til gadenavn: DTU ærer Danmarks første kvindelige ingeniør

I 2021 begyndte flere veje og steder på DTU’s campus i Lyngby at få nye navne, som hylder kvinders bidrag. Julie Arenholts Vej var det første skridt. Foto: Sara Skaale-Siagian.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) på Lyngby Campus har en lang tradition for at opkalde veje efter prominente videnskabsfolk.

Nu tager universitetet endnu et skridt mod ligestilling og anerkendelse af kvindelige innovatører. Den nyeste vej på campus er blevet opkaldt efter Agnes Nielsen (1874–1965), Danmarks første kvindelige ingeniør i kemi.

Ina Borup Nørløv, sektionsleder i Campus Service ved DTU, understreger, at man i de senere år har taget et opgør med den traditionelle praksis, hvor vejnavne på campus primært har været opkaldt efter mænd.

For at afspejle kvinders indsats inden for ingeniørvidenskaben har universitetet justeret flere vejnavne og tilføjet nye, der hædrer disse kvinder.

– Da vi skulle navngive en vej denne gang, lå det i naturlig forlængelse, at vi havde fokus på, om der var relevante kvinder, som var gået i ingeniør-glemmebogen, lyder det fra Ina Borup Nørløv.

I den forbindelse blev det besluttet at opkalde en vej efter Agnes Nielsen. Tidligere har man lavet lignende tiltag, hvor “Ole Nørgaards Have” blev ændret til “Nørgaard Have”, da hans kone Edith Nørgaard også havde bidraget til at forme landskabsarealet omkring bygningerne.

    • Tilsvarende tiltag DTU har lavet
    • Nils Koppels Allé ændret til Koppels Allé, da arkitekturen på DTU også var sin kone, Eva Koppel, fortjeneste.
    • Ny vej navngivet efter Julie Arenholt, der i 1901 afsluttede sin eksamen, som første kvindelige fabriksingeniør og tredje cand.polyt.
    • Ole Nørgaards Have blev ændret til Nørgaard Have, da hans kone Edith Nørgaard også havde bidraget til at forme landskabsarealet omkring bygningerne.KILDE: Ina Borup Nørløv, sektionsleder i Campus Service ved DTU

Læs også: DTU udvider pladsen til undervisning

En særlig kvinde

Agnes Nielsen, født Klingberg, blev forældreløs som 10-årig og satte sig for at skabe en fremtid, hvor hun kunne forsørge sig selv.

Hendes oprindelige plan var at blive lærerinde, men hendes interesse for matematik, fysik og kemi førte hende til Polyteknisk Læreanstalt, det nuværende DTU. I 1897 dimitterede hun som en af de første kvinder med cand.polyt.-eksamen i kemi sammen med Betzy Meyer.

Hun blev teknisk leder, det der engang var en bemærkelsesværdig bedrift i en tid, hvor kvinder sjældent opnåede ledende stillinger inden for de klassiske ingeniørfag.

– Man kan gætte sig til, at det har nok været ret svært at opnå den autoritet og respekt. Men vigtigt, at der er nogen, der gør det, fordi så udgør hun et forbillede for de næste, og gør det formentlig også nemmere, lyder det fra Rosa Nan Leunbach fra DTU Physics.

Hun uddyber vigtigheden i at have fokus på de muligheder, Agnes Nielsen banede vejen for, og at det er på tide.

– Det var jo ikke, fordi der ikke var nogen dygtige kvinder. Det var jo fordi, at man ikke kunne blive forsker i hendes tid. Man måtte ikke få en høj stilling som kvinde. Så hun ville aldrig kunne nå dertil, lyder det.

De gamle skilte er jo rektorer og Nobelpristager osv. Det er alt sammen mænd. Så kunne man spørge, hvorfor var det mænd?
Rosa Nan Leunbach, DTU Physics

Historisk skævhed

DTU har historisk set navngivet sine veje efter store navne inden for naturvidenskaben, hvoraf størstedelen har været mænd. Derfor vækker det glæde, at en kvinde nu hædres.

– I det hele taget har DTU navngivet sine veje efter naturvidenskabens store folk gennem tiderne, og der er også historisk været et flertal af mænd i navngivningerne. Derfor er det jo også glædeligt at se, at der nu er en kvinde her, lyder det fra Casper Strunge Det Konservative Folkeparti (K), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune. 

Han forklarer, at beslutningen om vejnavnet bygger på både lovgivning og et kulturhistorisk perspektiv.

Læs også: DTU-forskere vil udvikle plastikædende bakterier

Et skridt mod fremtiden

For DTU handler det ikke kun om at rette op på fortidens skævheder, men også om at skabe en fremtid, hvor mangfoldighed og ligestilling er synlige i både politik og praksis.

– Som det står beskrevet i DTU’s ligestillingspolitik, har DTU vedvarende fokus på ligestilling og mangfoldighed. Med det nye kvindelige vejnavn signalerer vi for fremtidens DTU, at vi sætter handling bag disse ord i politikken, også på den fysiske campus. Desuden tror jeg, at hvis vi gerne vil have kvindelige studerende, er det også meget vigtigt, at de har noget at spejle sig i, siger Ina Borup Nørløv.

Mette Pries Olsen, der selv studerer miljøteknologi på DTU , ser det som et stærkt og vigtigt signal. 

– Jeg synes, det er et vildt godt initiativ, og at det sætter fokus på, at kvinder også kan være ingeniører. For det har før i tiden været et meget mandsdomineret fag, og når jeg kigger ud, er vi faktisk en del kvinder herude, siger hun.

Sådan gjorde vi: Journalisten tog udgangspunkt i et referat fra økonomiudvalget ved Lyngby-Taarbæk kommune, beslutning om nyt vejnavn til ny vej på DTU Lyngby Campus. Foretog telefoninterviews med hhv. kommunal politiker Casper Strenge, Rosa Nan Leunbach fra DTU Physics. Korrespondance med kommunikationen på DTU. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.