Frivilligt netværk til ledige ophører: Nyt samarbejde skal fokusere beskæftigelsesindsatsen

Det frivillige netværk INSP!, som Ledige Med Drive hører under, ligger på Slagteristræde 9 i Roskilde.
Foto: Emilie Hedehus

Roskilde Kommune vil ikke længere støtte det frivillige netværk Ledige Med Drive. Det skriver Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune i en dagsorden fra 4. november. Kommunens beslutning bygger på, at deltagerne i netværket ikke har skulle registrere sig, og derfor kan INSP!, som Ledige Med Drive hører under, ikke dokumentere, hvor mange de har hjulpet i arbejde samt hvilke grupper, de har hjulpet i arbejde. INSP! er en frivillig forening, der blev stiftet i 2011. Det har været svært at måle effekten på indsatsen, og derfor vil kommunen ikke støtte projektet. I stedet vil kommunen samarbejde med INSP! om nogle mere specifikke indsatser, der skal få flere ledige i arbejde.

– Vi ser ind i et kommunalt år, hvor vi skal prioritere hårdt. Hele social- og beskæftigelsesområdet er meget trængt økonomisk. Derfor forsøger vi at lave nogle mere fokuserede indsatser, hvor vi ud fra faglige vurderinger vurderer, hvilke grupper af borgere, der på nuværende tidspunkt er vigtigst, vi løfter. I stedet for at lave en generel aftale, som Ledige Med Drive har været, siger formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget, Bent Jørgensen (V).

Bent Jørgensen siger, at beslutningen har været en vurdering af, om det er den målgruppe, Roskilde Kommune skal satse mest på i forhold til de problematikker, der er for at få borgere i arbejde.

– Det er ikke det samme som at sige, at det ikke har været et godt projekt, for det har hjulpet folk i arbejde. Men forvaltningen vil gerne skifte fokus på, at det skal være nogle andre grupper, vi skal hjælpe, siger Bent Jørgensen (V).

Helt konkret vil kommunen fokusere på at få flere unge i arbejde, borgere med handicap og sygemeldte borgere. I Ledige Med Drive deltager alt fra nyuddannede til erfarne folk tæt på pensionsalderen, ufaglærte til folk med lange videregående uddannelser samt folk, der lige er blevet ledige og langtidsledige.

INSP! og Ledige Med Drive

  • INSP! er en frivillig forening, der er stiftet af fem borgere i Roskilde i 2011.
  • INSP! har til formål at bringe mennesker sammen gennem forskellige indsatser, herunder Ledige Med Drive, INSP! Sound og INSP!redesign.
  • INSP! holder til i det gamle skoleslagteri i Roskilde og er fyldt med sociale, kreative og entreprenørielle aktiviteter.
  • INSP! fungerer også som et præ-iværksættermiljø, hvor borgere eksempelvis kan bygge et værksted, danne en læsegruppe eller starte et cateringfirma med speciale i cocktails.
  • Ledige Med Drive hører under INSP og er et frivilligt og gratis netværk som et supplement til beskæftigelsessystemet.
  • Ledige Med Drive tilbyder kurser og coaching-sessioner, og der er hverken kontrol, mødekrav eller registrering.

Kilde: INSP!, Ledige Med Drive

Nul registrering giver værdi for deltagerne

Bestyrelsesformanden i INSP! fortæller, at det springende punkt for kommunen har været, at deltagerne ikke har skulle registrere sig, når de har været med i Ledige Med Drive.

– Ledige Med Drive har fungeret så godt, fordi der ikke har været registrering for dem, der har deltaget. Jeg håber, vi finder en løsning med kommunen, hvor man kan være med uden at blive registreret. At vi på en eller anden måde får lavet en løsning, hvor folk, der ikke ønsker at blive registreret som deltager, kan være med alligevel, siger Andreas Brandrup Elkjær, bestyrelsesformand i INSP!.

Læs også: Roskilde: Laveste arbejdsløshed siden finanskrisen

Det nye beskæftigelsessamarbejde mellem INSP! og Roskilde Kommune peger således på, at det bliver et mere styret projekt, således kommunen kan dokumentere effekten. Det vil vise sig, om den nye aftale giver ligeså meget værdi for deltagerne, når de skal registreres. Ifølge facilitator af Ledige Med Drive, Mie Hein Jørgensen, er det netop det frivillige grundlag, der gør projektet værdifuldt.

– Vi er et godt supplement til jobcentret, fordi vi tilbyder et fællesskab af andre, der er ledige, og vi tilbyder et fællesskab, hvor det er frivilligt. Du kommer ikke, fordi du skal, du kommer, fordi du har lyst. Du mødes med andre ledige, der er i samme båd, siger Mie Hein Jørgensen, facilitator af Ledige Med Drive.

Den 8. december skal Ledige Med Drive mødes med Jobcenter Roskilde og drøfte detaljerne i det fremtidige samarbejde.

Sådan gjorde vi: Journalisten så et opslag fra Ledige Med Drive i en facebookgruppe og tog kontakt til dem for at høre mere om konceptet. Her fik journalisten så at vide, at de skulle forhandle en ny aftale med kommunen den efterfølgende uge. Da det var sket, ringede jeg til formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget og derefter de øvrige kilder.