Genbrugsjulegaver er blevet in

73% af danskerne vil gerne modtage en brugt gave. Foto: Amalie Saldern Mikkelsen.

Julen er hjerternes – og gavernes – fest.

Ifølge statistik fra Genbrugsindekset 2023, der viser udviklingen i danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugsplatforme, har der de seneste fem år været en markant positiv stigning i danskernes indstilling til at give og modtage gaver fra genbrugsbutikker.

Ringsted er ingen undtagelse. Det kan især mærkes i byens genbrugsbutikker.

Julevarer er i høj kurs

Hos Kræftens Bekæmpelse Genbrug kan man mærke, at julen nærmer sig.

– Vi kan mærke at flere mennesker handler hos os op mod jul – også flere forskellige samfundsklasser – i forhold til et par år tilbage, siger Lars Jessen, der er distriktchef.

Han har også en klar ide om, hvorfor flere måske vælger at søge til genbrugsbutikkerne, når årets julegaver skal findes.

– Vi har en fornemmelse af, at det er blevet mere legitimt og måske også en form for statement, at man kan købe mange fine ting i genbrugsbutikkerne, som kan bruges som gave. Så er der jo måske også råd til flere gaver, og så har man bidraget til at sætte en brugt varer i cirkulation igen, siger han og nævner, at udviklingen især kan ses blandt de unge mennesker, siger Lars Jessen.

For Kirkens Korshær i Ringsted er det ikke nødvendigvis kun julegaver, der sælger ekstra godt i disse måneder.

– Vi oplever klart en stigning i salget op mod jul. Men det gælder især også vores julesæsonvarer, såsom julepynt, figurer, juletræspynt, siger Eilis Nielsen, der arbejder ved Kirkens Korshær i Ringsted.

Dette påpeger Lars Jessen også, der nævner, at salget i julevarer, såsom nisser og pynt, er også steget i deres genbrugsbutik.

Begge gør det klart, at november og december er nogle gode måneder for genbrugsbutikkerne.

Læs også: Ny genbrugsstation i Valby blander skrald og leg

Genbrugsvarer har fået en ny diskurs

Genbrugsindekset viser også, at hver tiende dansker faktisk synes det er federe at modtage en genbrugsgave fremfor en gave, der er købt fra ny. Hele 73 % vil nemlig gerne modtage en brugt gave.

Frederikke Haahr Riisberg, der er ekspert i bæredygtighed og selvstændig indenfor vintagetøj, har en klar ide om, hvorfor udviklingen er steget.

– Jeg tror alt, der har med genbrug at gøre har fået en ny diskurs i forhold til fordomme. Det er blevet en norm at genbruge ting, vi er blevet mere eksponeret overfor det, mere opmærksomme på muligheden for at genbruge, at det er billigere, samt at det er mere bæredygtigt, siger hun og fortæller, at hun også selv giver genbrugsjulegaver.

På trods af den høje andel af danskere, der gerne vil modtage en genbrugsgave, er der stadig 15 procent, som ville slet ikke bryde sig om at modtage en brugt gave, fremgår det af indekset. Frederikke Haahr Riisberg tror, at årsagen ligger i danskernes egen viden.

– Der er mange fordomme i forhold til genbrugsvarer. Men det hele bunder nok i manglende oplysning og viden. Mange er måske ikke bevidste om, hvordan det står til med klimaet, eller hvordan genbrug egentligt er et bæredygtigt alternativ, siger Frederikke Haahr Riisberg.

Disse genbrugsgaver køber danskerne mest af

39% boligtilbehør

25% legetøj

23% tøj og sko

21% smykker

18% bøger

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Flere kunder i butikkerne

Også i Kirppu Ringsted melder ud om, at der er en stigning på salget i juletiden. Her beretter butikken om et større antal kunder i månederne november og december.

Kirppu er et loppesupermarked, hvilket vil sige, at man som sælger selv booker en stand og vælger prisen på sine varer. På standende kan man også mærke, at den søde juletid er lige om hjørnet.

Samtlige stande i Kirppu er nemlig fuldt booket lige nu. Så folk sætter også flere ting til salg lige nu – muligvis fordi de ved, at der er større chancer for at få det solgt op til jul.

For blot fem år siden var det kun 28% af befolkningen, der kunne finde på at købe genbrugsgaver. I dag svarer mere end halvdelen af danskerne, at de kunne finde på at give en brugt gave.

Kirppu har også fokus på at gøre folk opmærksomme på mulighederne for at give en gave fra genbrug.

De laver blandt andet opslag på de sociale medier, hvor de informerer folk om, at man kan finde alt fra adventsgaver til mandelgaver hos dem, samt guides om, hvordan man finder den bedste genbrugte gave.

Derudover laver loppesupermarkedet også udstillinger med gaveideer i butikken.

Jo flere, jo bedre

Fælles for genbrugsbutikkerne er, at de håber flere folk vil købe flere brugte julegaver fremadrettet.

Læs også: 100 år med frivillighed og samarbejde i Røde Kors Gentofte

– Vi mener klart, at man bør købe sine julegaver brugt. Jo flere desto bedre, siger Eilis Nielsen fra Kirkens Korshær.

– Hvorfor smide noget ud, der kan bruges igen? Vi lever i en tid nu, hvor vi skal huske at passe på de ressourcer, der er, siger Lars Jessen fra Kræftens Bekæmpelse Genbrug.

Nogle af de barriere, som nævnes i Genbrugsindekset, for ikke at købe genbrugsgaver er blandt andet, at modtageren har sværere ved at bytte gaven, at giveren af gaven er nervøs for, at modtageren ikke ønsker en genbrugsgave, samt at giveren ønsker at holde sig til modtagerens ønskeliste.

Både Eilis Nielsen og Lars Jessen nævner, at man i genbrugsbutikkerne også kan købe gavekorts, hvilket også kan være en oplagt ide, hvis man overvejer at ty til genbrugsbutikkerne under årets juleshopping.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen til artiklen på baggrund af Kirppus guide “Genbrugsgaver til hende: Din ultimative guide til en grøn jul” og ønskede her at undersøge nærmere, om flere genbrugsbutikker oplevede et større fokus på at købe julegaver i genbrug. Alle kilderne er kontaktet telefonisk.