Ny trend på vej: Vi splejser om dyre gadget-gaver

I år er der højst sandsynligt færre gaver under juletræet end tidligere. Til gengæld tyder det på, at gaverne vil være fyldt med dyrt elektronik.
Foto: Alan Cleaver, Flickr.

“Vil du være med til at købe de nye bluetooth-høretelefoner i julegave til kusine Katrine?”

Sandsynligheden for, at du bliver spurgt om et lignende spørgsmål i løbet af den næste måneds tid, er større end tidligere. Flere familier går nemlig sammen og splejser om årets julegaver, lyder det fra flere sider.

– Vi har oplevet et boom i salget af større og dyre produkter, da flere og flere går sammen om at købe større gaver, fortæller Frederik Danvig, kommunikationschef hos Elgiganten.

Årets julegaveindkøb kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at pakkerne under juletræet i år indeholder forskellige former for gadgets.

Elgiganten og Power, som er to af Danmarks førende elektronik-forhandlere, forudser nemlig, at det blandt andet bliver Apples trådløse hovedtelefoner, AirPods, der kommer på deres jule-bestsellerliste. De koster lige nu 1.379 kr. på Elgiganten og Powers hjemmeside.

Tryk på gaverne og se hvad Elgiganten og Power spår til at være julens bestsellers.  Artiklen fortsætter under juletræet. 

Splejsegaver

Trenden med fællesgaver genkender Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, også. I rapporten ‘Børns it-forbrug 2016’, som er udarbejdet af TNS Gallup og Nordea, beskriver Ann Lehmann Erichsen, at 67 procent af forældre som regel benytter mærkedage til at give deres børn dyre gadgets.

Læs også: Dine juleindkøb starter nu

Men for at få råd til den helt rigtige gave, kan det være nødvendigt at være flere, som går sammen om gaven.

– I Danmark har der i lang tid været tradition for at splejse om gaver til bryllupper. Denne tendens er nu i højere grad også bevæget sig hen til julegaver. Så i stedet for, at der er et bjerg af gaver under juletræet, så vil der være én større gave til hver, forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

En grøn tendens?

At købe én stor gave frem for mange små kan være et tegn på, at man vælger kvalitet til frem for kvantitet.

Ann Lehmann Erichsen peger på, at det kan skyldes det øgede fokus på klima og forbrug.

– Flere er hoppet med på den grønne bølge, hvor man hellere vil købe én gave, der holder i lang tid, i stedet for en masse små, uddyber Ann Lehmann Erichsen.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom af, at julen er lige rundt om hjørnet, og det store julesalg snart går igang. De to interviews er foretaget over telefon.