Globalt nisseven-fænomen hitter

Her ser du nogle af de gaver, som Mathias fik af sin nisseven. Foto: Mathias Juel Hansen
Her ser du nogle af de gaver, som Mathias fik af sin nisseven.
Foto: Mathias Juel Hansen

Mange af os har haft en nisseven i folkeskolen, hvor man gik spændt og prøvede at gætte, hvem det kunne være. Nu har denne juletradition spredt sig til næsten hele verden. I de sidste par år har nyheds -og underholdningsmediet www.reddit.com nemlig fået mellem 150.000 – 200.000 mennesker fra 188 lande til at deltage i deres årlige ”Secret Santa” pakkeudveksling.

Det skaber et globalt fællesskab, når man mødes på online platforme, hvor kultur, religion og nationalitet ikke har den samme betydning
Tobias Burnakke Jørgensen, forsker i digitale medier

Tobias Burnakke Jørgensen, forsker i digitale medier ved Institut for Sociologi i København, mener, at Reddits ”Secret Santa” er blevet populært, fordi mennesker synes, det er sjovt og spændende.

– Vi mennesker vil grundlæggende gerne hinanden. Vi kan godt lide at udveksle og interagere med andre personer – så der er en nydelse ved at sende gaver til andre, som man ikke kender, siger han.

Så mange nisser har deltaget siden 2009:

  • 2009: ca. 4.300 fra 62 lande
  • 2010: ca. 17.000 fra 102 lande
  • 2012: ca. 58.000 fra 127 lande
  • 2013: ca. 80.000 fra 120 lande
  • 2014: ca. 200.000 fra 188 lande
  • 2015: ca. 150.000 fra 155 lande

Kilde: www.reddit.com

En anden grund til, at man deltager i sådan et fællesskab, er for at give noget til et andet menneske, uden at der en bagtanke ved det, uddyber han.

– Idéen om at man ikke behøver at give en gave til et andet menneske, er det, der gør det spændende. Dette skyldes, at man bryder med konceptet om, at alt i livet skal have en grund og et formål, fortæller Tobias Burnakke Jørgensen.

Internettet skaber fællesskab

Vi lever i en verden, der er fyldt med forskellige mennesker med forskellige baggrunde, men Tobias Burnakke Jørgensen mener ikke, at det betyder lige så meget, når man befinder sig på internettet.

– Det skaber et globalt fællesskab, når man mødes på online platforme, hvor kultur, religion og nationalitet ikke har den samme betydning, siger han.

Det fællesskab, som bliver dannet igennem Reddits ”Secret Santa”, skaber en sammenhørighed blandt mennesker fra forskellige dele af verden. Tobias Burnakke Jørgensen påpeger også, at sociale medier er med til at promovere sociale fænonemer, som Reddits “Secret Santa” sikkert har draget stor fordel af.

Danskere deltager også

Mathias Juel Hansen, 23 år, studerende ved Danmarks Medie-og Journalist Højskole i Emdrup, har deltaget i Reddits ”Secret Santa” i de sidste fire år.

– Jeg synes, det er sjovt, at man får en tilfældig person fra verden, som man skal danne et fællesskab med, fortæller han.

Mathias synes, det er fedt, at man skal skræddersy en gave til et menneske, man ikke kender. Han har selv sendt en bamse og en masse slik til en person, som godt kunne lide tøjdyr.

Selv har Mathias fået diverse bacon-produkter og kontorredskaber tilsendt fra sine nissevenner igennem Reddits “Secret Santa”.

Man kan være heldig

Flere kendte personer tager også del i Reddits “Secret Santa”. Grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, har deltaget flere gange. Bill Gates er blevet kendt i Reddit-miljøet for at sende vilde gaver til sine nissevenner. En af hans nissevenner elskede at vandre og fik tilsendt alt det udstyr, man kan komme i tanke om til sine vandreture. Desuden gav Bill Gates en større donation til en velgørenhedsorganisation i sin nissevens navn.

Til spørgsmålet om hvad Mathias Juel Hansen ville synes om, at Bill Gates blev hans nisseven, lyder det:

– Det ville jeg selvfølgelig blive glad for, men det er ikke derfor, jeg gør det. Man skal deltage for at glæde en anden person og for at tage del i fællesskabet, siger han.

Hvis man ønsker at deltage i Reddits “Secret Santa”, skal man tilmelde sig senest den 29. november 2016.