Gør du nok? Sukkersyge venter lige om hjørnet for 750.000 danskere

Næsten 1 million danskere går rundt med diabetes eller præ-diabetes uden at vide det. Foto: Victor, Flickr
Næsten en million danskere går rundt med diabetes eller prædiabetes uden at vide det. Sukkersygepatienter har ofte et apparat (billedet), der måler deres blodsukker. Foto: Victor, Flickr

Skal du tisse lidt for ofte? Er du overraskende træt? Og er du hele tiden tørstig?

Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål, så kan det være, at du er blandt de 750.000 danskere, som lige nu går rundt med symptomer på type 2 diabetes, i folkemunde også kaldet gammelmandssukkersyge.

Det er én af de ting, som kommer på dagsordenen på lørdag, når der afholdes Verdens Diabetesdag.

200.000 danskere er allerede ramt af type 2 diabetes uden at vide det og samtidigt går 750.000 altså rundt med symptomer.

Der skal handles nu, mener Ulrik Bjørn, senior projektleder for Verdens Diabetesdag fra Diabetesforeningen, der er en patientforening, der bl.a. arbejder for bedre forhold for patienterne og mere viden om sukkersyge.

– Det er næsten en million mennesker, der har det. Hvis ikke der gøres noget, vil dem med symptomer, udvikle diabetes i løbet af de kommende år, siger Ulrik Bjørn.

Læs også: Menneskemedicin skal hjælpe diabetesskatte

Kampagnen for Verdens Diabetesdag i år sætter fokus på arvelighed. Der er kun få der ved, at hvis den ene forælder har det, har man selv 40 procent risiko for at få det, og hvis de begge har det, har man 80 procent risiko:

– Folk skal gøres opmærksomme på, hvor mange mennesker, det egentlig er, der går rundt med diabetes uden at vide det. Kan det mon være mig, min mand, kone eller barn? Det handler om at få folk til at tale om det, siger Ulrik Bjørn.

Der skal oplysning til

Diabetesforeningen står bag 175 arrangementer i en række byer rundt om i landet, som foregår i samarbejde med apoteker og lokalforeninger. Her kan du møde op på lørdag og få taget en såkaldt risikotest og blodsukkermåling.

I risikotesten skal du svare på en række spørgsmål, som udløser point. Har du for mange point, bliver du opfordret til at gå op til egen læge for at blive tjekket:

– Man har typisk for mange point, hvis man er for tyk, har diabetes i familien, ikke dyrker motion og spiser fed kost. Men man kan selv gøre en masse forebyggende for at holde det nede, og det er det, vi gerne vil have, at folk opdager og forstår, siger Ulrik Bjørn.

Klik på de røde nåle på det nedenstående kort og se de forskellige arrangementer i København og omegn. Artiklen fortsætter under kortet.

 

Er du ung diabetiker, så er der også arrangementer for dig

Formanden for Ungegruppen Region Hovedstaden, Mette David Jensen, fortæller, at de i år har valgt at prioritere at få flere unge diabetikere med til deres arrangementer:

– Hvad vil det sige at være ung med diabetes? Vi skal nedkæmpe fordomme, hvor folk for eksempel spørger: ‘Må du godt spise det stykke kage?’, eller ‘Fik du diabetes, fordi du spiste for meget sukker som lille?’ Sådan nogle spørgsmål kan vi stadig godt møde i dagens samfund, og det kan være lidt overraskende, hvor uoplyste folk kan være, siger Mette David Jensen.

Diabetes i Danmark

  • 320.545 danskere har diabetes
  • 80 procent har type 2, som er den type sukkersyge, der enten er arvelig eller man fx får pga. overvægt.
  • 10 procent har type 1, som typisk viser sig i ungdomsårene. Den kan ikke helbredes.
  • 10 procent har type 1,5, som er en blanding af type 1 og 2. Den kan ikke helbredes.
  • 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.
  • 750.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes).
  • Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år.
  • Diabetes koster det danske samfund omkring 31,5 milliarder om året.

Kilde: Diabetesforeningen

Læs også: Grafik: Se hvorfor overvægt er livsfarligt

Ungegruppen arbejder hele november måned på en fotokampagne på de sociale medier, der skal skabe opmærksomhed på unge diabetikere. Lige nu har ungegruppen primært kun type 1 diabetikere, men det skal der også laves om på i fremtiden:

– Vi arbejder på at få fat i flere type 2 diabetikere til vores arrangementer. Når vi laver de her kampagner, er det i vores ungegruppe for unge med diabetes, og her er alle velkomne, siger Mette David Jensen.