Hillerød-borgere i opråb: Kalder misligholdte veje for »farlige«

Det er især huller i vejene, der er generende for både bilister, cyklister, løbende og gående i Hillerød, og der er mange af dem.
Foto: Sussie Mikkelsen

– Jeg synes, at der er mange steder med utydelig afmærkning og mange huller i vejen. Desuden er der mange steder, hvor cykler skal cykle direkte på vejen uden cykelsti eller anden afskærmning, hvilket er farligt.

Sådan lyder det fra den 39-årige Hillerød-borger, Rasmus Terkelsen, der er til daglig er bekymret over de mange misligholdte veje og cykelstier i byen.

Så sent som i tirsdags den 19. april var et hul i vejen på Ved Skovgærdet i Hillerød årsagen til, at en cyklist kom galt afsted og endte på sygehuset. Uheldet skyldes altså ikke en bilist, men netop kommunens ringe vedligeholdelse af vejnettet. Det oplyser Nordsjællands Politi til Presse-fotos.dk.

NetAvisen har forsøgt at få en kommentar fra byrådsmedlem og næstformand i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, Thomas Brücker (S), omkring uheldet, men han ønsker ikke at gå nærmere ind i den enkelte sag.

Rasmus Terkelsen undrer sig over kommunens nedprioritering af netop vejnettet. En nedprioritering, som skaber utryghed, hvis man spørger matematikunderviseren.

– Det gør kørslen mere utryg her i byen, når man skal zigzagge mellem huller i vejen, og når der samtidig er cykler og modkørende at tage hensyn til, siger han.

Hullet her er en del af et populært stisystem, som cyklister, gående og løbende hyppigt benytter sig af.
Foto: Sussie Mikkelsen

Også 53-årige Alis Kühle, der er Hillerød-borger og både bilist og cyklist i byen, er utilfreds med de dårlige veje.

– Der er flere steder, hvor man skal køre særligt langsomt for at skåne bil og dæk, og når vi fortsat får mere trafik i Hillerød, og vejenes tilstand fortsat er ringe, så bliver det jo et stort problem, lyder kritikken.

Hun mener, at politikerne prioriterer helt forkert:

– Kommunen har for travlt med at give byggetilladelser og skrabe skattekroner ind, mens de på samme tid lader vejene stå til, siger Alis Kühle.

Læs også: Hvidovre politikere vil bekæmpe motorvejsstøj: »Det er vanvittigt dyrt«

Det misligholdte vejnet påvirker hverdagen for mange borgere i Hillerød, og det er ikke kun de eksisterende veje og stiers ringe kvalitet, der er problemet. Det lader nemlig også til, at der er mangel på optimale, passende transportruter i den nordsjællandske by.

– Vores børnebørn går på Hillerød Vest Skolen Ålholm, og de skal gå på en cykelsti hjem, som endda også er super dårlig, siger Sussie Mikkelsen på 67 år.

Ved Hillerød Vest Skolen Ålholm ryster cyklen hen over det ujævne underlag, og bilen bumler, når ungerne skal afleveres og hentes.
Foto: Sussie Mikkelsen

Byrådsmedlem indrømmer og lover forbedring

Thomas Brücker (S), der er byrådsmedlem og næstformand i Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget i Hillerød Kommune, indrømmer over for NetAvisen, at der førhen er blevet taget penge fra vedligholdelse af vejene, hvilket nu er blevet både mærkbart og synligt for borgerne i Hillerød.

Til gengæld lover Thomas Brücker, at Hillerød-borgernes opråb bliver hørt, og at der handles derpå.

– Fra 2022 og frem er der afsat cirka 17 millioner kroner til asfalt. Forvaltningen estimerer, at det beløb er nok til at forbedre vores vejkapital, så der lappes flere huller, end der opstår, siger han.

Det tocifrede millionbeløb er cirka tre gange så meget, som der ellers er blevet afsat til vejnettet de sidste mange år, hvor beløbet i stedet har ligget på omkring 6 millioner om året. Det oplyser Erik Helmer Pedersen, der er direktør i samarbejdsorganisationen C4 Foreningen i Hillerød.

Han har en finger med i spillet, når det kommer til det offentlige-private samarbejde i Hillerød Kommune, og han er glad for, at politikerne endelig har lyttet til borgere og samarbejdspartnere. Han gør dog opmærksom på, at det ikke er pengene, der er problemet.

– Kommunen har sådan set penge nok. De tager bare pengene fra vejene, hver gang der lægges budget, siger Erik Helmer Pedersen.

Man vil som borger i Hillerød opleve en markant forbedring hen over de kommende par år, men hele processen kommer til at tage tid ifølge Thomas Brücker.

I forbindelse med en udbedring af vejnettet skal der for eksempel sikres arbejdskraft, og så skal et logistisk puslespil samles på den bedst mulige måde, hvor flest mulige veje kan holdes åbne, så borgerne kan komme frem.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af et opslag i en lokal Facebook-gruppe, hvor flere borgere italesatte deres utilfredshed med vedligeholdelsen af vejene i Hillerød. Interviewet med byrådsmedlem og næstformand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget og interviewene med de tre borgere er foregået på skrift via henholdsvis mail og Facebook. Interviewet med direktøren i C4 Foreningen er udarbejdet både telefonisk og skriftligt via mail. 

One Response to "Hillerød-borgere i opråb: Kalder misligholdte veje for »farlige«"