Tanken om at udnytte den grønne strøm fra vindmøller og solcelleanlæg har nået nye højder. Med en ny teknologi, der udnytter strøm til fremstillingen af brint, såkaldt power-to-X, kan man muligvis komme ét skridt tættere på en – om ikke andet – grønnere fremtid.
Hvis alt går efter planen skal Hillerød muligvis snart til at finde plads til et af de nye Power-to-X anlæg. Det sker som et led i Varmeplan Danmark, som er en køreplan, der skal sikre 100 procent grøn varmeforsyning.
– Vi har ikke drøftet et muligt anlæg endnu, men jeg tror, at det er noget vi bliver nødt til at tænke over i fremtiden, og jeg tror også, at det er noget, vi kommer til at drøfte meget alvorligt. Det er bestemt noget, som vi finder interessant her i Hillerød, siger formanden for Miljø og Klimaudvalget i Hillerød Kommune, Louise Colding Sørensen (A).
I en pressemeddelelse fra 19. april fremgår det, at Hillerød, sammen med seks andre lokationer på Sjælland, kan blive mulige kandidater, når der skal findes plads til anlæggene.
Ifølge lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Peter Sorknæs, der står bag analysen, skal kommunerne prøve på at tænke kreativt.
– Vores analyser viser, at der er et stort potentiale i Power-to-X, men det kræver at regionen og kommunerne kigger med friske øjne på arealerne og tænker kreativt over, hvad der kan lade sig gøre. Power-to-X kræver noget plads, men gevinsten er stor, siger han.
Det er et hold af eksperter fra Aalborg Universitet, der sidder med energiplanlægning, der har vurderet, hvilke syv lokationer der kan se frem mod et PtX anlæg.
Der er tale om Amager, Avedøre, Glostrup, Frederikssund, Helsingør, Hillerød og Hørsholm. Det er endnu usikkert, om der kan findes plads til anlæggende i de omtalte byer.
Læs også: Fremtidens fjernvarme: Farum sender droner i luften til effektiv inspektion af varmerør i november
• Power-to-X dækker over en række teknologier, der tager udgangspunkt i at udnytte strøm til fremstillingen af brint
• Anlægget laver strøm og vand om til brint ved hjælp af elektrolyse
• Ifølge Energistyrelse er Power-to-X en vigtig brik i at opfylde regeringens 70 procent målsætning i 2030
• Flere steder i Europa har de fået øjnene op for Power-to-X herunder i vores nabolande
Kilde: Energistyrelsen
Travlt med ny solcellepark i Hillerød
Selvom de i Hillerød Kommune ikke er afvisende over for projektet, må det vente lidt endnu. Kommunen er nemlig i gang med en proces om en ny solcellepark.
– Lige nu er vi i gang med en proces om, hvilke kriterier vi skal have for at lave en meget stor solcellepark i Hillerød. Det er på grund af det, at man så tænker, at så er det logisk at tilknytte et Power-to-X anlæg ved siden af en solcellepark. Men i Hillerød der tager vi en ting ad gangen, siger Louise Colding Sørensen (A).
Det er særligt hensynet til byens borgere, som de ønsker at imødekomme i byrådet i Hillerød. Det er nemlig før gået galt.
– Det startede med, at der var en energiudbyder, som bød på at lave en stor solcellepark. Der kunne vi se, at folkemodstanden var der, så vi besluttede, at i stedet for at der kommer en udbyder, og siger her vil vi lave en solcellepark – eller et Power-to-X anlæg. Så vil vi gerne selv have styr på det, så vi ved, hvilke kriterier vi har, uddyber Louise Colding Sørensen (A).
En fantastisk mulighed
Selvom de i Hillerød Kommune ikke er helt afvisende overfor projektet, fremgår det af pressemeddelelsen at analysechefen i Dansk Fjernvarme, Jesper Koch, at de nye anlæg er intet ringere end en fantastisk mulighed.
– Danmark har en fantastisk mulighed for at blive en førende nation inden for effektive Power-to-X anlæg – netop fordi vi har så meget fjernvarme. Det har Aalborg Universitets analyser i flere omgange også understøttet. Nu har aktørerne i hovedstadsregionen så et bedre grundlag for at arbejde videre med at finde de helt konkrete løsninger – det arbejde glæder vi os til at følge, siger han.
Læs også: Klimaklasse modtager knapt 300.000 kroner – Nu går turen til Grønland
Sådan gjorde vi: Journalisten fik fat på en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme. Efterfølgende kontaktede journalisten Formanden for Miljø og Klimaudvalget i Hillerød Kommune og afholdte et telefoninterview. Journalisten fandt yderligere informationer på Energistyrelsens hjemmeside.