Hjælp til flygtninge: Fiks din egen cykel

Asylcenter opstarter værksted for at aktivere beboer, og skabe større frihed til at komme rundt.  Foto: Roland Tanglao, Flickr
Asylcenter opstarter værksted for at aktivere beboer og skabe større frihed til at komme rundt.
Foto: Roland Tanglao, Flickr

Et nyt cykelværksted på Center Roskilde skal gøre det nemmere for beboerne at skabe en hverdag og et liv under ventetiden i asylcenteret. Beboerne kan nu snart sætte deres egne cykler i stand og bruge dem, når de skal søge praktik.

Se kort: Hvor kommer flygtningene fra?

Røde Kors og Tom Hansen, frivillighedskoordinator for Center Roskilde, arbejder lige nu på at kunne åbne et cykelværksted i Center Roskilde om 14 dage. Værkstedet skal været drevet af frivillige – både beboere og fra Røde Kors, og skal i fremtiden gøre det nemmere for beboerne at komme rundt.

Når asylansøgere kommer til Danmark, skal de helst ud i praktik, men grundydelsen er ikke nok til at betale for transporten
Tom Hansen, Frivillighedskoordinator, Center Roskilde

– Formålet er først og fremmest at lave centercykler, som kan bruges af stedets beboer. Og så vil der været et reparationsværksted, hvor man som beboer kan komme og lave sin egen cykel. Det skal skabe mulighed for, at de kan flytte sig. Lige nu kan de kun gå, og så kommer de ikke så langt, siger Tom Hansen.

Læs også: Indvandrere går på cykelskole 

Cyklerne bliver samlet af lokale genbrugspladser, som Center Roskilde har lavet et samarbejde med.

– Vi har en aftale med genbrugspladen i Roskilde og Jyllinge, så de sætter cykler til side hos os. Så bliver de genoplivet og kommer i spil igen hos os, siger Tom Hansen.

Cyklen skal spare busbilletten 

Flere asylcentre har cykelværksteder som kreative værksteder, der skal aktivere asylansøgerne. I Avnstrup Asylcenter kører cykelværkstedet igen på fuld tryk. Værkstedet kører nu på sjette måned, og hver dag møder seks beboer op for at rode med værktøj. Værkstedet er et af de aktiveringstilbud, som centeret tilbyder asylansøgerne.

Asylansøgere i Danmark modtager grundydelser fra staten. Derudover kan de få tillæg, hvis de deltager i aktiveringstilbud på asylcentrene. De beboere, der vælger at arbejde i værkstedet i Avnstrup får derfor tillæg til deres grundydelse, fortæller Signe Pejstrup, frivillighedskoordinator i Region Midtsjælland, Røde Kors.

I Center Roskilde vil værkstedet være frivilligt, og beboerne vil derfor ikke modtage tillæg for at arbejde i værkstedet. I stedet skal værkstedet hjælpe beboerne med til at komme i praktik.

– Når asylansøgere kommer til Danmark, skal de helst ud i praktik, og det kræver jo, at de kommer ind til Roskilde, København eller endda byer syd for København. Men grundydelsen er ikke nok til at betale for transporten, siger Tom Hansen.

– Med cykelværkstedet og cyklerne bliver man sundere, og det forbedre muligheden for at komme i praktik. Det åbne større muligheder for at få et liv, siger Tom Hansen

Læs også: Indvandrerkvinder cykler for jobs

Fortiden er svær at slippe 

Aktiveringsprojekter på asylcentre, som cykelværkstedet på Center Roskilde eller det i Avnstrup kræver, at man tager højde for beboernes fortid. De kommer alle fra forskellige forhold, og nogle har mange oplevelser med, når de kommer til Danmark.

– Nogle gange falder de fra igen, fordi de har så mange ting kørerende i hovedet, som fylder så meget. Andre gange bliver de helt bidt af aktiviteterne, siger Signe Pejstrup.

En af forholdsreglerne de har måtte tage i Center Roskilde er, at de ikke kan have værkstedet åben uden, at der er frivillige til rådighed.

-Når man er i den situation, som vores beboer er, så rager man til sig alt det, man kan. Man vil skabe så meget værdi som muligt for sig selv og sin familie, siger Tom Hansen.

Læs også:Flere indvandrere lærer at cykle for at få praktik