Simone Lensbøl var blandt de første danske hjertepatienter, der ved hjælp af tabletbehandlingen kunne blive i sit eget hjem i stedet for at blive behandlet på hospitalet. Hun er svært begejstret for den nye behandlingsform.
– Det var utrolig godt for mig at kunne være herhjemme. Bare det at man agerer som et normalt menneske og ikke på samme måde er en patient, som man er på et sygehus, fortæller Simone Lensbøl.
Udover at undgå ugelange hospitalindlæggelser, ser ny hjemmebehandling af hjertepatienter også ud til at være bedre end den traditionelle. Det viser et dansk studie.
Ifølge overlæge og klinisk lektor på Herlev Hospital, Kasper Iversen, der står bag studiet, reduceres dødeligheden for hjertepatienterne med 30-40 procent ved hjemmebehandling i forhold til dem, der bliver behandlet på hospitalet.
Fantastisk løsning
Simone Lensbøl, der i 2016 blev ramt af en alvorlig betændelse på hjerteklapperne, er en af de første hjertepatienter, der prøvede tabletbehandling derhjemme.
Hidtil er hjertepatienter med denne sygdom blevet indlagt på hospitalet i op til seks uger for at få antibiotika direkte ind i blodårene. Det kaldes også for intravenøs behandling.
For Simone Lensbøl var hjemmebehandlingen kun en positiv oplevelse.
– Jeg var derinde i tre uger, hvor jeg fik intravenøs behandling, og så kom jeg med i projektet, hvor jeg havde mulighed for at få tabletbehandling derhjemme. Det var en fantastisk løsning, siger Simone Lensbøl.
Lægerne troede først det var lungebetændelse
I foråret 2016 mærkede Simone Lensbøl, som på det tidspunkt var 58 år, at der var noget galt.
– Det startede med, at jeg fik ondt i hjertet, fik ondt imellem skulderbladene og kunne ikke finde ro nogen steder. Jeg tænkte: ”Gud, du får nok et hjerteanfald. Du må hellere ringe til en læge”, siger Simone Lensbøl.
Simone Lensbøl blev indlagt med, hvad lægerne troede var en lungebetændelse. Dog viste blodprøver, at hun var ramt af en alvorlig hjerteklapbetændelse, hvor hun havde udsigt til at være indlagt de næste otte uger.
Læs også: Patientforening: Træthedssyndrom fejlbehandles i Danmark
– De (red. lægerne) troede først, at jeg havde lungebetændelse og var parat til at sende mig hjem med pencillin. Det viste sig dog at være hjerteklapbetændelse. Så fra at være på vej hjem med penicillin i lommen, så skulle jeg blive derude det næste lange stykke tid, siger Simone Lensbøl.
Friheden og vante omgivelser betød meget
Hun blev tilbudt at deltage i et projekt, hvor hun kunne blive behandlet i sit eget hjem med tabletbehandling i stedet for at være indlagt på hospitalet og få intravenøs behandling. Det takkede Simone Lensbøl hurtigt ja til og begyndte behandlingen med tabletter derhjemme.
– Det betød rigtig meget, at jeg kunne være i mine vante omgivelser. Jeg havde det jo stort set normalt. Jeg var måske lidt svækket og skulle ikke lave alt for meget, men jeg var herhjemme, og jeg kunne bedre passe min sukkersyge med den rigtige kost, siger Simone Lensbøl.
Anbefaler hjemmebehandling
Hjemmebehandlingen var så god en oplevelse for Simone Lensbøl, at hun klart vil anbefale den til andre hjertepatienter, der får tilbuddet.
– De skal i hvert fald prøve. Det er jo en individuel vurdering, men jeg synes bestemt, at man skal prøve. Jeg kan kun sige, at jeg synes, at den her løsning er fantastisk, siger Simone Lensbøl.
Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen opstod, da journalisten fandt en pressenyhed fra Rigshospitalet om det nye studie. Gennem Hjerteforeningen har journalisten fået kontakt til Simone Lensbøl. Der er foretaget et telefoninterview med kilden.