Nu kan du bestemme, hvad kirken skal bruges til

I 2019 får kirkegængerne i Sydhavns Sogn mulighed for at opleve arrangementer i kirkens tilhørende kulturrum. Foto: JAJA Architects
I 2019 får kirkegængerne i Sydhavns Sogn mulighed for at opleve arrangementer i kirkens integrerede kulturrum.
Foto: JAJA Architects

Jazzkoncerter, teateropsætninger, debatarrangementer, gravidsamtaler og koncerter er ikke umiddelbart noget, man forbinder med kirken og kristendom. Ikke desto mindre er rækken af arrangementer på programmet i mange af landets folkekirker, og samtidigt kan Sognets beboere selv være med til at bestemme, hvilke arrangementer kirken skal huse.

De mange kulturelle tiltag er ligeledes noget, der kommer på programmet i en spritnye kirke, som skal stå klar i Sydhavn Sogn i 2019. Tanken er, at kirkens brugere skal have indflydelse på, hvad kirken skal bruges til. Det siger formand for Sydhavns menighedsråd Lone Rasmussen.

Læs også: Meditation i domkirke skal fjerne stress og jag

– Vi har en åben kultur, hvor folk kan komme med forslag til lidt af hvert. Vi har en Facebook-gruppe i Frederiksholm Kirke i Sydhavn, og den fører vi videre i den nye kirke. Her kan folk nemt komme med gode råd og forslag, siger hun.

En måde at blive relevant 

På den måde forsøger kirken at gøre sig mere relevant for deres medlemmer, hvilket kan være nødvendigt i en tid, hvor færre og færre er medlem af folkekirken.

Kirken går fra at være et sted, hvor man kommer og får en “hyldevare” til at være et sted, hvor man kan engagere sig i, hvordan kirken bruges og selv bestemme, hvad man gerne vil have ud af den.
Jes Heise Rasmussen, religionssociolog

Religionssociolog, ph.d.-studerende og forsker i kirkelukninger på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på København Universitet Jes Heise Rasmussen beskriver inddragelsen af brugerne som en bølge, hvor kirken vil give medlemmerne, hvad de gerne vil have.

Læs også: Flere gifter sig på tværs af religion

– Brugerinddragelsen er et forsøg på, at kirken vil gøre sig aktuel for den menighed, der er tilknyttet. Kirken går fra at være et sted, hvor man kommer og får en “hyldevare” til at være et sted, hvor man kan engagere sig i, hvordan kirken bruges og selv bestemme, hvad man gerne vil have ud af den. På den måde imødekommer kirken det, folk efterspørger. Det underbygger idéen om, at det er måske ikke er søndagshøjmessen, der kommer flest. Derfor får kirken et bredere udbud af ydelser, fordi man simpelthen vil have flere folk til, siger Jes Heise Rasmussen.

Kulturelle arrangementer hitter

Og de mange arrangementer giver flere gæster i kirkerummet. En rapport fra Kirkefondet viser, at det er de eksperimentelle arrangementer som filosofiske saloner, koncerter og fællesspisning, der i gennemsnit trækker flest folk til kirkerne på Vesterbro.

Blandingen af kirkelighed og kultur er et gennemgående træk ved de populære arrangementer. Kombinationen betyder ifølge rapporten, at alle slags mennesker, kan føle sig velkomne, uanset hvor troende de føler sig.

Kristendommen fylder

Sydhavns menighedsrådsformand er ikke bange for, at det kristne budskab, som mange af de mere traditionelle kirkegængere kommer for, træder i baggrunden. Hun mener, at kristendommen stadig er en vigtig del af kirkens kulturelle arrangementer.

– Vi laver ikke nogle tiltag, som Vorherre ikke er inde over. Da en præst fra sognet ville have en klatrevæg på Frederiksholms Kirkes tårn, bad jeg hende som det første om at fortælle mig, hvad en klatrevæg har med Vorherre at gøre, siger hun.

Kultur giver ikke medlemmer

Selvom en kristen klatrevæg højst sandsynligt tiltrækker flere mennesker end søndagens højmesse, betyder det ikke, at flere melder sig ind i folkekirken.

– Der er intet, der tyder på, at dem der deltager i de kulturelle arrangementer, der ligger væk fra den religiøse praksis, kommer til søndagsgudtjenesten eller døber deres børn,  siger religionssociolog Jes Heise Rasmussen.

Læs også: På vej mod en kirke uden præster?

Den konklusion tager menigrådsformanden ikke så tungt. Det vigtigste er, at kirken er et sted, som folk kommer i, og som de bruger. Men det er samtidigt vigtigt, at de ikke glemmer kirkens kristne rolle.

– Alle folk er velkomne i kirken. Om de er medlemmer eller ikke medlemmer, kristne eller muslimer, det er jeg fuldstændig ligeglad med. Men det er vigtigt, at ingen skal være i tvivl om, at det er en kirke, de betræder, siger hun.