Igen i år skal skiene samle støv i København

Sportsefterskolen SINE i Sønderjylland har fået træningsmuligheder til freestyle-skiløbere og –snowboardere. Et anlæg københavnerne må se langt efter.
Foto: Morten Dahl Jørgensen – Skiers.dk

I mange år har Københavns freestyle-entusiaster kæmpet for et sted til en rampe med kunstigt underlag, hvor de kan øve deres tricks hele året. 2017 bliver heller ikke året, hvor Københavns Kommune vil indfri deres ønske.

– Vi kommer ikke til at have anlæg til snowboardere, der skal stå, indtil Amager Skibakke er færdig, siger medlem af Teknik- og Miljøudvalget Lars Weiss (S).

På Amager er der allerede planlagt en skibakke på toppen af det nye Amager Forbrænding, men den er foreløbigt udsat til sommeren 2018.

Oure Efterskole på Fyn og sportsefterskolen SINE i Sønderjylland har nu bygget træningsanlæg for deres elever og offentligheden. Men der er mange kilometer og en bro, der skal krydses, hvis københavnerne skal stå på ski. Og der skal faktisk ikke meget til for at kunne træne.

– Vi har ikke bjergene i baghaven, så en rampe og et rør er den allervigtigste træningsmulighed. Det er enormt ærgerligt, vi ikke har kommunens opbakning til det i København, siger bestyrelsesmedlem i Freestyle Kraftcenter Marie-Louise Andreassen. Kraftcenteret er et samarbejde mellem skiklubberne og Danmarks Skiforbund.

Nichesport bliver ikke anerkendt

For anden gang er freestyle-ski og -snowboard med på programmet til Vinter-OL. To danskere er tæt på at kvalificere sig til legene i Sydkorea 2018. Men selvom danskerne i højere grad åbner øjnene for den akrobatiske skisport, så er den i mindretal.

– Vi kæmper med, at den ikke bliver anerkendt som en rigtig sport. Hvis den anerkendes som skateboarding, vil kommunen formentlig prioritere anerledes, siger Marie-Louise Andreassen.

Igen i år må vi blot sidde og se film af andre, der har et træningsanlæg.
Andreas Lindtner, Freestyle-skiløber i København

Læs også: Skatere får ny hal på Amager

Antallet af freestyle-udøvere i Danmark er ikke målbart, da mange ikke er meldt ind i skiklubberne. Men ifølge Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune er sportsprioriteringer i budgetforliget ikke betinget af medlemstal.

– Vi faciliterer ikke nødvendigvis ud fra antallet af interesserede, men selvfølgelig betyder det noget, siger Lars Weiss (S).

Man forbinder ski og snowboard med stejle bjerge, og det er et begrænset antal, der har søgt muligheden i Danmark. Freestyle Kraftcenter er sikker på at et træningsanlæg i København vil være en øjenåbner og øge aktivitetsniveauet.

– Der er ikke så mange i freestyle-sporten, men hvis faciliteterne var til at udøve sporten, ville der være flere, mener bestyrelsesmedlem Marie-Louise Andreassen.

Læs også: Skikonkurrence i København bliver også for amatører

Amager Bakke er et spørgsmålstegn

På taget af forbrændingsanlægget Amager Ressource Center (den nye forbrænding på Amager, red.) opføres en kunstig skibakke på 11.000 kvadratmeter. Det sker ikke på grund af hovedstadens skisavn.

– Hvis ikke arkitektgruppen Bjarke Ingels Group fik den idé, så havde vi aldrig nogensinde fået en skibakke i København, forklarer Lars Weiss(S).

Skibakken skulle være klar i 2016, så blev åbningen udskudt til 2017. Det når man heller ikke, og måske bliver det næste år, københavnerne kan finde skiene frem.

– Det er trist, at jeg ikke kan dyrke min passion i hverdagen. Man skal vente på at få tid og råd til skiferien. Igen i år må vi blot sidde og se film af andre, der har et træningsanlæg, siger skiløber Andreas Lindtner.