Indvandrerkvinder krydrer københavnske ganer

Nørrebrohallen
Nørrebrohallen var tætpakket fredag aften til Send Flere Krydderiers folkekøkken.
Foto: Julie Høgholm

Duften af koriander, hvidløg og chili strømmer gæsterne i møde ved indgangen til en fredag aften i den nære orients tegn. Gennem hallen danser arabiske rytmer af den slags, som leder tankerne hen på eksotiske mavedansere. »Maden er lavet af kvinder, der kommer fra mange forskellige steder i verden,« forklarer en mor tålmodigt til sin lille dreng, der forsigtigt smager på en sveske rullet i sesam og lime.

– Indvandrerkvinderne fra Send Flere Krydderier, der har sammensat og tilberedt menuen, har dannet rammen om hele arrangementet, siger Sarah Packness, projektleder for frivillige aktiviteter i Indvandrer Kvindecentret. Hun er sammen med 21 andre frivillige kvinder med til at sørge for, at fredagens folkekøkken bliver en succes.

Det er et dejligt og spændende arrangement. Det
er jo mødet mellem forskellige aldersgrupper og etniciteter.

Grethe Gogge Hejgaard, 62 år

En succes var i hvert fald forsalget af de knap 800 billetter, der var udsolgt inden åbningen. Og det kan også ses på køen til maden, der bugter sig som en levende slange gennem hallen.

Smagen af Mellemøsten

Gæsterne kan blandt andet få lov til at smage Ghadas libanesiske hummus, Rahmats pakistanske rissalat og Rachidas marokkanske oksekødsret i lerfad. Alle tre indvandrerkvinder arbejder til daglig i køkkenet hos Send Flere Krydderier, hvor madlavning er et socialt foretagende. Her bliver generationers madtraditioner i blandt andet Libanon, Somalia og Pakistan delt med hinanden.

Send Flere Krydderier

  • er en såkaldt socialøkonomisk virksomhed. Det betyder, at de har et social formål; nemlig at integrere og skabe arbejdspladser til etniske minoritetskvinder på det danske arbejdsmarked.
  • åbnede i juni 2012 deres Spiseri i Blågårdsgade 3 på Nørrebro.
  • udgav i 2010 en kogebog med 17 indvandrerkvinders favoritopskrifter.

Kilde: sendflerekrydderier.dk

– Maden var sindssyg lækker og noget helt andet og bedre, end hvad jeg havde forventet, siger 18-årige Nahtashah Qureshi, som er blevet inviteret med til folkekøkkenet af sin far. Hun var ikke på forhånd klar over, at overskuddet fra arrangementet gik til Send Flere Krydderier, der opkvalificerer og ansætter socialt udsatte etniske minoritetskvinder.

Det vidste 62-årige Grethe Gogge Hejgaard, der kalder indvandrerprojektets arrangører for nogle »gæve kvinder«. Selv har Grethe Gogge Hejgaard rejst i flere mellemøstlige lande og spiser ofte krydret mad inspireret af rejserne til de fjerne egne.

Læs også: Forsker: Vi skal lave flere integrationsprojekter

– Jeg synes, det er rigtig dejligt med de forskellige måder, maden bliver krydret på her, siger Grethe Gogge Hejgaard, der håber, at folkekøkkenet er et initiativ, som vil blive gentaget noget oftere.

Når forskellige etniciteter og aldre mødes

De orange langborde er pyntede med store bundter af friske krydderier i brune papirsposer, og rustikke bloklys brænder roligt trods den brusende stemning i den tætpakkede hal. Dem, der ikke har fået en plads ved langbordene, sidder i klynger sammen rundt omkring på gulvet og snakker livligt med hinanden.

– Det er et dejligt og spændende arrangement. Det er jo mødet mellem forskellige aldersgrupper og etniciteter, siger Grethe Gogge Hejgaard.

Folk fra forskellige lande kan møde hinanden. Derfor er der heller ingen faste pladser. I stedet skal aftenen være drevet af nysgerrighed.
Dorthe Petersen, direktør i Meyers Madhus og medarrangør af Megafolkekøkken i Nørrebrohallen

Netop mødet mellem forskellige kulturer er en af grundene til, at arrangementet er blevet stablet på benene, forklarer Dorthe Petersen, direktør for Meyers Madhus, der har hjulpet kvinderne fra Send Flere Krydderier med at gøre aftenen til en realitet.

– Vi håber, at folk fra forskellige lande kan møde hinanden. Derfor er der heller ingen faste pladser. I stedet skal aftenen være drevet af nysgerrighed, siger Dorthe Petersen. Hun mener, at folkekøkkenet er en god mulighed for dels at vise, hvad et øget fokus på madkulturer kan gøre for integrationen af indvandrerkvinder i Danmark, og dels at skabe et fællesskab omkring oplevelsen.

Madoplevelserne kan fortsætte på Blågårdsgade 3 på Nørrebro, hvor Send Flere Krydderier til daglig holder til. Her kan københavnerne fra onsdag til lørdag få en farverig smagsoplevelse og samtidig støtte op om at få integreret etniske minoritetskvinder på det danske arbejdsmarked.