Chokolademand: Chokolade skal være nyt kostråd

Picture: morgueFile. Peter Beier vil have mørk chokolade som nyt kostråd.
Peter Beier vil have mørk chokolade som nyt kostråd. Foto: morgueFile

Man bør spise mørk chokolade med over 70 % kakaoindhold hver dag. Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger chokoladeentusiasten Peter Beier. Han er så glad for chokolade, at han vil have den ind i kostrådene.

– Jeg mener, at chokolade skal ind som en daglig del af ens kost. Du bør have plads til at spise 20 gram mørk chokolade om dagen. Chokolade er jo godt for alt, siger Peter Beier, der står bag Peter Beier Chokolade, og som selv spiser 250 gram mørk chokolade dagligt.

Peter Beier mener, at den mørke chokolade indeholder så mange antioxidanter, at den skal erstatte et stykke frugt dagligt. Han foretrækker chokolade frem for æbler.

Han siger, at fordomme er skyld i vores afholdenhed for chokoladen.

– Vi lider under de fordomme, at folk tror, at chokolade er usundt. Det passer ikke, at mørk chokolade feder, ellers skulle jeg være meget fed, siger Peter Beier.

LÆS OGSÅ: Fem myter om sund og usund mad

Ændrer ikke kostrådene

Inge Tetens, professor i ernæring på Fødevareinstituttet,  mener ikke, at man bør ændre kostrådene.

– Vi kan ikke lave et kostråd om chokolade. Det er for produktspecifikt. Hvis man skal sige noget, er man ovre i anprisningsboldgaden, fastslår hun.

Inge Tetens er derudover formand for en arbejdsgruppe nedsat af Fødevarestyrelsen, der skal se på den videnskabelige dokumentation for nye kostråd. Hun forklarer, at man maksimalt bør spise 10 gram chokolade dagligt.

– European Food Safety Authority (EFSA) vurderer, at man kan spise op til 10 gram chokolade med et højt indhold – 200 mg – af flavonoider om dagen i en i øvrigt afbalanceret kost. Det er videnskabelig dokumenteret i 2010. Selv om der er nogle sundhedsgivende komponenter,  så skal man ikke bare æde løs af chokoladen, siger hun.

Chokolade er sundt

På trods af at der ikke bliver ændret i kostrådene, er dr.med. Arne Astrup, leder af institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, enig i, at mørk chokolade er sundt.

– Der er igennem de sidste 10 år kommet en lang række videnskabelige studier, som ret solidt dokumenterer, at et moderat forbrug af mørk chokolade nedsætter forekomsten af hjertekar-sygdom og type 2 diabetes. Et studie i British Medical Journal har ligefrem beregnet, hvor mange blodpropper og menneskeliv der kunne reddes, hvis alle spiste mere chokolade, forklarer Arne Astrup.

– Vi har vist, at så længe man holder sig til mørk chokolade med 70-80 % kakaoindhold, så mætter chokoladen helt fantastisk og nedsætter risiko for, at man overspiser, konstaterer Arne Astrup.

LÆS OGSÅ: Den er god nok: Chokolade sænker blodtrykket