Træn dig op til vinterbadning nu

Det kan være et meget koldt gys Billede: Det Kolde Gys
Mange nyder det iskolde vand om vinteren
Billede: Det Kolde Gys

Vinterbadning kan lyde skræmmende, urovækkende og vanvittigt for mange. Men hvis du begynder træningen nu, vil vinterbadningen blive mere tålelig. Det mener Klaus Slavensky, journalist og forfatter til bogen Vinterbader, som er den første bog om emnet.

– Man kan starte på alle tidspunkter, men det er mest behageligt, at man vænner kroppen til at gå i koldere og koldere vand.

Det kan være en god idé at være vinterbader, men hvis man ikke har prøvet det før, vil et dyp i oktobervandet være en god måde at starte på.

– Det er en god ide at begynde nu, hvis man vil være vinterbader til december, siger Klaus Slavensky og tilføjer, at risikoen for at få kramper, kan mindskes, hvis man tilvænner kroppen langsomt.

Når man er nybegynder i andre aktiviteter, kan det være en god idé at træne først. Det samme kan gælde for en vinterbadningsjomfru.

 Så det er en mulighed at træne nu, hvis man vil undgå at få for voldsomme oplevelser første gang

Klaus Slavensky, forfatter til bogen Vinterbader

Den kolde trend

Vinterbadning er blevet utrolig trendy de senere år, og foreningen Det Kolde Gys har de sidste par måneder registreret omkring 700 nye medlemmer. Sekretær i foreningen, Jan Andersen giver et godt råd til nye vinterbadere er:

– Hvis man har alle mulige mærkelige tanker om, hvordan det er at gå i vandet om vinteren, så skal man have en gradvis overgang.

Kuldechokkets påvirkning

  • Vinterbadning påvirker dit blodtryk
  • Vinterbadning siges, at forbedre dit immunforsvar
  • Det kolde chok udløser endorfiner i hjernen
  • Se mere på www.vinterbader.dk

Læs også: Vinterbadning storhitter hos unge københavnere

– Når man vinterbader, udsætter man kroppen for en stresspåvirkning, som på nogle kan virke overvældende. Derfor kan den gradvise tilvænning gavne en nybegynder, siger Klaus Slavensky.

– Så det er en mulighed at træne nu, hvis man vil undgå at få for voldsomme oplevelser første gang, fordi forventningen begynder rent mentalt, allerede inden man er i det kolde vand.  

Læs også: Gå nøgen i svømmehallen

Jan Andersen mener også, at vandet på nuværende tidspunkt ikke vil være en chokerende oplevelse for en nystartet vinterbader:

– Vandet er jo lunt og lækkert nu, men der er ikke noget ved at hoppe i et lunt badekar. Det er det kolde gys der rigtigt tæller.

Klaus Slavensky gør opmærksom på, at man aldrig skal bade alene og ikke være for længe i vandet.